Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в закона за тютюна внасят ред в бранша

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Започналите на 12 декември в Гоце Делчев протестни действия на производителите на тютюн срещу ниските изкупни цени и други проблеми в бранша засега са прекратени. Първоначалната цена на суровината от 6 лв/кг бързо падна на 3,80 лв., жалва се Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн. България, заедно със съседните Турция, Гърция и Македония дават три четвърти от най-ароматния, ориенталски тютюн в света. Тази година реколтата около нас бе много добра, има свръхпроизводство, а от друга страна 5 пъти по-високата влажност влоши качеството на тютюна. Това свали цената на тази суровина, но също и не добре уредените взаимоотношения в сектора, заяви за Радио България Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите. Сключваните досега договори за изкупуване на тютюна на практика нямат юридическа стойност, жалват се производителите на тютюн. А съзнателното забавяне на изкупната кампания в това влажно време влошава качеството на тютюна и сваля цената му.

Обявяването на промени в закона за тютюна, въвеждащи сигурност за всички по веригата, спряха засега стачните действия, които предвиждаха блокиране на северната и южната ни граница. Според Министерството на земеделието и храните, обсъжданите промени търсят баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и някогашната тотална регулация на пазара. Предвижда се създаването на два регистъра – единият на тютюнопроизводителите, другият – на търговците на тази суровина.

„Ще имаме възможност да създадем и „камара по тютюна” като надбраншови орган, чрез който тютюнопроизводители, търговци и преработватели превантивно да урегулираме взаимоотношенията си, да създадем ясни правила, а не да се срещаме само при изкупуване на суровината, казва с удовлетворение г-н Филев. – Ще бъдат създадени и независими експертни комисии като арбитър при окачествяването на тютюна. Искаме да можем да сключваме предварителни договори за изкупуване на суровината, които да имат юридическа стойност и да предвиждат санкции за неизрядната страна.”

Очертава се удовлетворяване и да другите две искания на тютюнопроизводителите.

„Второто искане е в бюджета за 2015 г. да бъде заложен същият обем от средства по схемата за национални доплащания за тютюн, какъвто получихме през 2014 г., а именно 107 млн. лв. И те да бъдат изплатени не по-късно от края на март 2015 г. Това е периодът, в който започваме следващия стопански цикъл. Има движение и по третото ни искане да не се завишава минималния осигурителен праг за земеделските производители, както беше предвидено, от 240 лв. на 420 лв. След тежка дискусия постигнахме устно споразумение с управляващите този праг да спре на 300 лв. Това е крачка напред и малко по-плавно преминаване към по-висок осигурителен праг, който пък ще гарантира по-високи пенсии на самоосигуряващите се земеделци.”

Промените в закона предвиждат решаването на още един наболял проблем – тенденцията към понижаване качеството на добивания ориенталски тютюн поради занижен контрол върху използваните семена. Ясна отговорност да това се възлага на единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50