Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин задраска България от газовите карти

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

От мащабната и предизвикала небивал световен интерес вчерашна пресконференция на руския президент Владимир Путин станаха ясни много неща за политиката и положението на Русия. Едното е, че тя се чувства като обсадена крепост, заобиколена от неприятели, докато Москва всъщност иска като руската мечка от приказките единствено кротко да си похапва горски ягоди и да ближе сладък медец, без никой да нарушава бизнес интересите й. Неприятелите очевидно са Западът, вкл. и България. Нашата страна не беше изрично спомената от руския държавен глава, но очевидно за връзките между България и Русия в най-висшите ръководни среди в Москва доста е мислено. Това най-ясно проличава от лансираната нова идея на Путин за алтернативно трасе на спрения проект за газопровод „Южен поток“, който по първоначалните планове трябваше да минава по дъното на Черно море и да влезе на територията на Европейския съюз на българския бряг. София постави условието проектът да отговаря на европейските изисквания и да бъде икономически изгоден за страната. Оказа се, че Москва и „Газпром” не се съобразиха с нито едно от двете искания на България. Москва обаче има крещяща нужда от твърда валута от продажбата на газ на Централна и Западна Европа и руснаците намериха алтернатива на отхвърленото от България трасе, като решиха газопроводът да минава през Турция и да стигне до Гърция, откъдето да се разпределя за потребителите в останалата част на континента. Вчера стана ясно по какъв начин руският газ може да стигне до центъра на континента според руснаците – преминавайки от Гърция, през Македония, Сърбия и Унгария и стигайки до Австрия. Достатъчно е да се погледне картата на Европа, за да се види колко по-дълъг и следователно по-скъп ще бъде новият проект и каква цена е готова да плати Русия само и само да изолира България, през която преминава най-краткият път и строителството ще струва най-евтино. Руската мечка изглежда се ядоса и вместо кротко да си хапва горски ягоди, по думите на Путин, реши да се разсърди и да стъпче малка България.

А тя, според последните изявления на министър-председателя Бойко Борисов, направени снощи в Брюксел на Европейския съвет, продължава да държи на газовия проект и има намерението да изпълнява поетите ангажименти със споразумението с Русия за „Южен поток”. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на „Южен поток”, заяви е Борисов и увери, че страната ще продължи подготвителните дейности по реализацията на газопровода. Още повече, че тази политика на София е била подкрепена снощи в Брюксел от висшия орган на Евросъюза. Всичко това е ново доказателство от страна на българските власти и евросъюза за добронамереността, готовността за диалог и желанието за взаимоизгодно сътрудничество и компромиси с Москва.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00