Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среднощен бюджет на стабилността и ограничените възможности

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

След 17-часово изтощително заседание в петък и в нощта срещу събота, парламентът без особени дискусии и в пълно спокойствие прие окончателно националния бюджет на страната за 2015 г.

В България се смята, че това е най-важният закон за годината, тъй като от средствата, с които ще разполага държавата, зависят здравеопазването, правосъдието, сигурността, образованието, икономиката, социалната сфера, а и около 25% от самото население, което получава директно пари от държавната хазна.

„Нямам претенции, че това е добър бюджет, това е възможният бюджет”, лаконично определи финансовия план на държавата за годината финансовият министър Владислав Горанов, добавяйки, че основната цел е стабилизация и сигурност след две години политически и социални сътресения и кризи.

Стабилизация и сигурност са понятия, които са противоположни по значение на термина „реформи“, които предполагат промени и трансформации. А това беше едно от основните обещания на дошлото на власт през октомври коалиционно правителство на премиера Бойко Борисов. Във финансов план това намерение не намира израз в бюджета. И това е много правилно, обясняват някои експерти, подчертавайки, че пари ще се дават от сега нататък само срещу реформи. Т.е. първо трябва да се определят и приемат промените в различните социални системи, които изпитват най-остра нужда от преобразувания, след това тези промени ще се финансират. Подходът изглежда разумен и това беше признато и от рейтинговата агенция Fitch, която в деня на приемането на бюджета препотвърди добрия кредитен рейтинг на България от ВВВ със стабилна перспектива.

Всъщност единствената по-радикална мярка, която се предвижда за догодина е съкращаването с 10% на разходите за заплати на публичната администрация, чиято ефективност се поставя под съмнение от повечето наблюдатели и дори от някои министри на правителството.

В основните финансови параметри на републиканския бюджет за 2015 г. няма нищо сензационно. Предвидено е публичният дефицит от недопустимите от Брюксел 3,7% през 2014 г. да бъде намален до приемливите 3% от БВП. Приходите на държавата за 2015 г. са планирани в размер на 36,8 %, а разходите ще достигнат 39,8 % от брутния вътрешен продукт. Държавата ще вземе нов дълг от 4,2 млрд. евро и публичната задлъжнялост ще достигне близо 30% от БВП, което е съвсем нормално и разумно ниво.

Обезпокоително все пак е, че се предвижда икономическият ръст да спадне от 1,6% тази година до нищожните за страна, която се нуждае от двуцифрен растеж, за да се доближи до равнището на повечето останали членки на Евросъюза, 0,8%. От бизнеса имат по-добри очаквания и дори някои обвиниха управляващите, че са прекалено предпазливи и консервативни в прогнозите си. Самият министър на икономиката Божидар Лукарски се присъедини към тези гласове и изрази увереност, че растежът на икономиката ще бъде доста по-голям. Това мнение се подкрепя и от прогнозата в бюджета за догодина, че дефлацията, която беше регистрирана през 2014г. и която убива бизнеса, най-после ще бъде заменена от здравословна инфлация от малко над 1%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02