Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на празниците да похапнем по френски…

БНР Новини
Терин от патешки дроб с арманяк
Снимка: личен архив

Оливие Рош и Митана Бонева са щастливи собственици на ресторант в София, добре познат на любителите на изтънчената френска кухня. Той се намира в историческия център на града, на крачки от уникалните архитектурни паметници на Синагогата, Джамията и Банята, която вече е Музей за история на София.

Оливие Рош споделя, че с всеки изминат ден все повече си харесва квартала, който намира за „жив, динамичен, многоезичен”. Сред най-апетитните ястия, предлагани от френско-българското семейство, са специалитетите от патешки дроб и филе (магре). Разнообразните терини, пастети и други специалитети от месо, които двамата приготвят, са възможни благодарение на многогодишно партньорство с български фермер, който им доставя пресни продукти. Оливие и Митана се запознават по време на стаж близо до Бордо.Той следва търговия, а тя учи Международна икономика на туризма във Варна. Идеята да отворят ресторант се заражда „хей така”, подметната на рождения ден на Митана в Бордо. Когато пристигат в София, двамата са на по 25 години.

В навечерието на Коледа поискахме да научим повече за пътя, изминат от тази млада двойка, чийто бизнес е вече на 13 години в България. Как са започнали, какви са тегобите и радостите на дребния предприемач в София…

„В началото беше трудно” – спомня си Оливие. „Опитахме се да изтеглим заем от една, две, три, пет банки и все не успявахме да ги убедим. Всички говореха за обороти и печалба, а ние още не бяхме отворили ресторанта. Тогава реших да се обадя на роднините си във Франция и да им поискам заем. Така започнахме.”

Разбира се, това не е краят на проблемите. Първият им опит е в район „Оборище”, където наемат помещение за ресторанта. Всичко е за ремонт, който им излиза два пъти по-скъпо от предвиденото. Оливие и Митана остават без пари и под заплахата да бъдат „наказани” от съмнителни типове. Освен това, в трамвая им открадват част от току-що изтегления нов заем. Решават да напуснат квартала и да си намерят нов адвокат, още повече че изневиделица се появява втори собственик и договорът се оказва невалиден.

Оливие и Митана си спомнят за този период с усмивка: „Вярно, че беше много трудно, но човек така се учи”, казва Митана. „Бяхме много млади и неопитни. Тогава в България правилата не бяха ясни и беше хаотично, но сега с влизането в ЕС нещата са много по-ясни.” Оливие е категоричен: „Държа да кажа, че от известно време насам с корупцията е приключено, или поне това показва нашият опит.”

В заведението работят целодневно и още двама работници. Оливие е кулинарният шеф, Митана обслужва клиентите и се занимава с договорите и счетоводството, бори се с бюрокрацията. И да не забравим един важен детайл – тя е майсторът на домашната рецепта за терин от патешки дроб, който можем да си купим и за вкъщи. Да припомним, че приготвянето на патешки дроб и магре е френска традиция и същинско кулинарно изкуство. Във Франция, точно по Коледа и Нова година, те най-много се консумират. Но времената се променят. От 2012 г. България надмина Унгария и е вече втори в света производител на патешки дроб след Франция. Почти цялата българска продукция на дроб и месо се изнася във Франция и само малка част се консумира в България. Попитахме Оливие как оценява качеството на суровия патешки дроб и на магрето, които неговия български производител му доставя и дали може да се конкурира с френския?

„На първо място качествените патешки продукти тук са два пъти по-евтини, отколкото във Франция. Магрето тук е от най-високото качество, което въобще съм опитвал в живота си, включително и във Франция. При това, мога да си поръчам каквото искам, ако например ми трябва едно парче филе от 250 гр., толкова ми носят. Между другото, интересно ми беше, когато посетих фермата на производителя. Там всичко е стерилно, влизаш опакован в защитно облекло от главата до петите.”

С годините бизнес отношенията с производителя са се превърнали в едно близко приятелство. Новогодишните празници са момент на равносметка за всички. „След 13 години, се радваме на един добър резултат, въпреки първите четири тежки години, които преживяхме. По всичко личи, че кризата отминава. А може би всъщност това беше нашата собствена „криза на растежа”… Сега всичко потръгва отново, имаме много нови клиенти и сме доволни.”

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е готова да опазва границите си по нов начин след влизането си в Шенген

Във връзка с влизането ни в Шенген е направено обследване на всички КПП-та и се работи много активно с всички институции, които имат отговорности към граничните пунктове. Това стана ясно от изказване на служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков..

публикувано на 22.12.24 в 13:55

Шест дълги уикенда ще имаме през 2025 година

През 2025 г. в България ще има 249 работни дни и 1992 работни часа, изчисли сайтът за данъци и счетоводство Kik info. Благодарение на официалните празници българите ще се възползват от шест дълги уикенда през годината. Такива ще бъдат дните около..

публикувано на 22.12.24 в 12:19

МВнР: Затруднено е преминаването на ГКПП на Хърватия със Сърбия и БиХ

Интензивен е трафикът на автомобили от Западна Европа по основната пътна инфраструктура на територията на Хърватия преди предстоящите почивни и празнични дни, предупредиха от МВнР. Поради големия брой пътуващи са се образували струпвания на моторни..

публикувано на 22.12.24 в 10:21