Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програмата за развитие на селските райони отново в цайтнот

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007-2013 г. стартира с над година закъснение и напредваше опипом, което се отрази отрицателно на обема усвоени средства от фонда на ОСП. Освен грешки в определянето на приоритетите, сериозни проблеми имаше и по отношение добросъвестното управление на средствата. В момента под въпрос е усвояването на 248 милиона евро, към чието правилно изразходване ЕС има съмнения. Подготвяната от няколко поредни правителства ПРСР за следващия период 2014-2020 г. също ще стартира със закъснение от поне година и половина, тъй като все още не е получила одобрението на ЕК. Общият й седемгодишен бюджет е 2,3 млрд. евро.

Новата програма има амбицията да преодолее получилия се през първия период дисбаланс на субсидиите в полза на зърнените култури за сметка на другите традиционни браншове – градинарство и животновъдство. Подобаващо внимание ще се обърне този път и на биологичното земеделие. „Трябва да стимулираме секторите, които носят по-висока добавена стойност, и тези, които през годините не са били подпомогнати справедливо”, отбеляза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Междувременно обаче 11 неправителствени организации в сектор „Овощарство и зеленчукопроизводство” правят апокалиптични прогнози за 2015 г. „Българските плодове и зеленчуци просто ще изчезнат от пазара”, твърдят те. Засега пренебрегвани от политиката за получаване на евросубсидии, тези култури се сблъскват със силната конкуренция на други европейски държави с по-високи субсидии, чиято продукция, нереализирана в Русия поради ембаргото, нахлу на нашия пазар. На практика, твърдят хората от бранша, през следващия програмен период е предвидено не увеличаване, а намаляване на субсидиите ни. Такъв ще е резултатът от взетото на първи август тази година решение на Комитета по земеделие, според което българските производители на плодове и зеленчуци ще бъдат ощетени при разпределение на субсидиите по схемата „Обвързана подкрепа между уязвими сектори за периода 2015-2020 година”. В отворено писмо до правителството, земеделците предупреждават, че това ще направи иначе прекрасните български плодове и зеленчуци неконкурентни нито на европейския, нито на вътрешния пазар, залят от добре субсидирана гръцка, турска и македонска продукция. Ще се наложат големи съкращения в сектора, осигуряващ най-много работни места в земеделието. Явно в тази област има още много какво да се желае по отношение на новата ПРСР в България.

След като поради управленска немарливост биологичното земеделие имаше през 2014-а една нулева година, т.е. остана съвсем без субсидии, за оставащите години от настоящата програма се очертава по-добра перспектива с общ бюджет от 100 млн. евро. Обхватът на субсидираните дейности ще бъде разширен, като към досега подпомаганите сектори биологично растениевъдство и пчеларство се добави и биологичното животновъдство.

Ясен приоритет ще бъде даден и за подпомагането на младите фермери, които ще имат на разположение 38 млн. евро за следващите шест години. Първите средства, които ще започне да получава България от ОСП за 2014-2020 г. ще бъдат насочени именно към младите фермери, най-вероятно от средата на идната година. Тогава се очаква да започне приемането и на проекти по т.нар. мярка „Инвестиции във физически активи”, за която има най-много кандидати.

Нищо не се чува обаче за друг дълго пренебрегван проблем – поливното земеделие. Разрушената през последните две десетилетия поливна мрежа в страната има спешна нужда от възстановяване, ако искаме родното земеделие наистина да бъде конкурентно на пазара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50

В София се открива годишната конференция на АБУЧ

Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски преподаватели и експерти в областта на образованието ще вземат участие в годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина ( АБУЧ ) , която се открива в..

публикувано на 22.07.24 в 07:45