Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загуби за българската икономика от руско-украинския конфликт

БНР Новини
Намаляването на потока от руски и украински туристи по Черноморието засега не е твърде значително, но ако тенденцията продължи, туристическият бранш ще трябва да вземе мерки, за да компенсира отлива им.
Снимка: БУЛФОТО

От началото на 2014-та, до сега във връзка с конфликта между Русия и Украйна, чувствително намаля износът на български стоки към региона. Загуби понесоха експортно ориентирани фирми от различни сектори на българската икономика: производители на нефтопродукти и битумни строителни материали, фармацевтичната промишленост, селскостопански производители. Намаляха обемите и на входящия поток туристи от Русия и Украйна, което доведе до спад в туризма и сделките с ваканционни имоти, главно по Черноморието.

По предварителни данни на НСИ, за периода януари-октомври на тази година, износът на България към Украйна е намалял с 63 процента, което в парично изражение е около 236 милиона евро, спрямо същия период на 2013-та, като губещи са предимно производителите на нефтопродукти, битумни строителни материали и фармацевтичната промишленост.

След като в отговор на санкциите от страна на ЕС и САЩ, Москва забрани вноса на земеделски продукти от ЕС, САЩ, Канада, Австралия, пострада и българският износ. Спадът на експорта към Русия от началото на 2014-та до края на октомври е 8.6 процента, които отговарят на над 40 млн. евро. Засегнати са износителите на плодове и зеленчуци, млекопреработвателната промишленост, риба и рибни продукти.

Количествата към Русия обаче са под 1% от общия аграрен износ на България, се казва в доклад на Генерална дирекция АГРИ на ЕК, изготвен малко след ответните санкции на Москва.

Рублата, която бавно стабилизира позициите си след срива от преди седмица,  се колебае от средата на годината, а това  доведе до редица икономически проблеми в самата Русия. Редица големи руски туроператори фалираха. Наложените ограничения на работещите в държавни фирми и предприятия, за пътуване в страните, подкрепили санкциите срещу Русия, доведоха също до лек спад на руските туристи у нас. Според Светлана Атанасова, изпълнителен директор на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА):

„Като цяло, колебанията във валутата се отразяват на пътуванията, защото това е една услуга, от която едно семейство най-лесно би се отказало. Но като се има предвид, че България е в по-ниската ценова категория, се надявам спадът към България да е по-малък и за зимата, и за лятото. Има лек спад в сравнение с миналата година, говоря за зимния сезон. За летния е още рано да коментирам.”

България се посещава средногодишно от около 7,5 млн. чуждестранни туристи и туроператорите ще се опитат да компенсират намалелия брой руски туристи, като привлекат допълнителен контингент от основните партньори на България в туризма – Румъния, Гърция и Турция.

По-малкият брой руски туристи, който е тенденция от приключилия сезон, се отразява и върху пазара на ваканционни имоти, който в своя морски сегмент е основно обърнат към руския пазар. До момента около 360 000-400 хил. апартамента, главно по Южното ни Черноморие, са собственост на руснаци, сочат данни на консулската служба към Руското посолство. Заместник-председателят на Национално сдружение недвижими имоти, Емил Ганев, счита, че геополитическата криза в Украйна, е довела до спад, както на руски, така и на украински клиенти:

„Това намаление според повечето колеги е някъде около 10-ина процента. В края на годината рублата се обезцени с доста проценти. Нещо, което действа на спестяванията на хората не много благотворно. Гражданите на Русия, които имат спестявания в рубли, са загубили голяма част от тях. И ако са имали намерения да купуват имоти в чужбина, вероятно ще го отложат. От друга страна, в такава ситуация, когато една национална валута се обезценява спрямо няколкото водещи в света, хората, които имат спестявания във валута, много често гледат на влагането на парите си в имот като на една от най-добрите възможности. Дали ще закупят имот в тяхната страна или в чужбина, но това е една от най-добрите възможности при обезценяването на една национална валута.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учители по български език от девет държави – на практикум у нас

Практикум на тема "Учителят зад граница между „възрожденските“ предизвикателства и методическите решения" събра в къщата-музей "Христо Г. Данов" в Пловдив преподаватели по български език и литература от България, Ирландия, Великобритания, Румъния,..

публикувано на 18.07.24 в 19:42

Комисията по бюджет и финанси задължи служебното правителство да осигури нужната помощ за пострадалите от пожарите

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие решение, с което задължава Министерски съвет незабавно да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите лица, предаде БТА. Министерски съвет..

публикувано на 18.07.24 в 18:16

БЧК оказва подкрепа на пострадалите от пожарите

В засегнатите от пожарите населени места екипи на БЧК оказват подкрепа на пострадалите, предаде БТА. Доброволци и служители на БЧК-Ямбол са в с. Воден, където подпомагат дейностите на специализираните екипи на РД "Пожарна безопасност и защита на..

публикувано на 18.07.24 в 16:27