Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eдин реален и два бъдещи фонда ще финансират санирането

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Санирането на жилищата e сред приоритетите на инвестиционната политика на кабинета „Борисов-2”. За финансирането му обаче се разчита на недоусвоените пари по ОП „Регионално развитие”, незапочнати програми и бъдещи заеми, които няма да се изплащат от бенефициентите.

Една от най-обсъжданите инвестиционни инициативи е санирането на панелните сгради и тези строени с ЕПК, което ще обхваща и конструктивно укрепване на застрашените сгради.

„Задължително ще бъде конструктивното обследване и ако то покаже, че има конструктивни дефекти, и ако то докаже, че сградата се нуждае от основен ремонт, да – ще бъде допустим разход и конструктивното укрепване на панелните сгради”, коментира ресорният заместник-министър Николай Нанков.

То ще се извършва безплатно за собствениците по национална програма, която ще стартира с фонд в размер на 0,5 млрд. евро привлечен капитал. С този проект правителството е кандидатствало за средства в размер на 600 млн. евро по плана „Юнкер”. Според Николай Нанков:

„Относно това дали имаме конкретен партньор, конкретен към момента – не, но вече водим разговори с конкретни финансови институции. Например ЕБВР, Световната банка. Бюджетните перспективи и макрорамката на бюджет 2015-а не позволява да разходваме бюджетни средства към момента, но това не значи, че 2016-2017 няма да можем да разходваме и бюджетни средства.”

Касае са за кредит, който според заместник-министъра ще се изплаща:

„На базата на емисии и икономиите, които ще реализира всяко домакинство, но отново подчертавам, че няма да засягаме джоба на нито едно домакинство, тъй като финансирането ще е на 100 процента.”

Системата за изплащане на санирани сгради със зелени сертификати е много критикувана в ЕС, тъй като икономиите от сметки се обезсмислят от високите хонорари на енергийните инспектори и от цената на строителните работи, които се правят от оторизирани фирми. Кредитите по тази програма пък са обвързани с имота, не със собственика, и създават пречки при продажба. Но според Николай Нанков:

„Според е въпроса. Ние сме на етап преговори, така че това е една от опциите, които разглеждаме.”

България беше санкционирана от ЕК с 68 млн. евро по ОП  „Регионално развитие”, поради неправилно организирани тръжни процедури и неправилно разходване на средствата. Намеренията по националната програма за саниране са парите да се управляват от общините. Според Николай Нанков:

„Общините се научиха да правят обществени поръчки и да управляват европейски пари. Да, наистина със съответните санкции от ЕК. Да, идеята общините да управляват финансовите потоци, да възлагат обществените поръчки, да комуникират пряко с сдруженията на собствениците, да ги оценяват и да предоставят финансиране остава.”

Още не е решено дали инвестиционния контрол ще бъде поверен на общините или ще бъде разделен от възложителя и ще включва и представители на сдружението на собствениците.

Реалният източник на средства засега е ОП  „Регионално развитие“, която трябваше да приключи преди година, но действието й продължава след замразяването и скорошното възстановяване на плащанията по нея.

Част от средствата по програмата са предназначени за саниране чрез Фонда за жилищно обновяване, който досега разполага с над 6 млн. евро, а общият размер на средствата за инвестиране в жилищно обновяване е около 32 млн. евро. До момента това са единствените почти на 100 процента сигурни пари.

Още саниране, но безплатно за собствениците се предвижда със 180 млн. евро бъдещи плащания по незапочнатата все още ОП „Региони в растеж”. Намерението е да се финансира изцяло, санирането на всички многофамилни тухлени жилищни сгради в 28 малки града на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00