Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишна дефлация на бедността

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

За българите 2014 г. завършва с две новини – едната лоша, другата още по-лоша. Първата на пръв поглед изглежда добра – потребителските цени са спаднали за 12 месеца с един процент, т.е. има отрицателна инфлация или, както се казва, дефлация. Достатъчно е да се потърси мнението на който и да е обикновен гражданин на страната, за да се разбере, че никой потребител не е усетил по джоба си намалението на цените. За сметка на това всеки търговец, индустриалец или обикновен бизнесмен няма да пропусне да се оплаче от спада на приходите си, които са го принудили да свие дейността си и дори да съкрати броя на работещите в неговата фирма. Дефлацията се дължи на най-различни фактори, за това нежелано и пагубно икономическо явление през последните месеци в България най-често като причина се изтъква поевтиняването на горивата. Това е само отчасти вярно, тъй като спадът на цените на нефтопродуктите стана по-чувствителен едва в средата на тази година, а дефлацията се наблюдава през всичките 12 месеца.

Втората новина, най-лошата, е, че все още милион и половина от 7.3-те милиона българи живеят под прага на бедността, който в най-бедната страна на Евросъюза е наистина показател за истинска мизерия и възлиза на 145 евро на човек от домакинство месечно. В по-развитите страни това е приблизително равно на дневното заплащане на един зает.

Според икономическите експерти това всъщност е истинската причина за трайната дефлация – ниското и неплатежоспособно търсене, което свива до максимум потреблението, а оттам и търговията, и индустрията, и цялата делова активност.

Тези две новини звучат особено обезкуражаващо около Коледните и новогодишни празници, които за зло или за добро в наши дни са особено комерсиализирани. Както в голяма част от света, традицията и в България по тези празници е свързана с даването и получаването на подаръци, т.е с трескаво пазаруване. Подаръците се очакват не само от приятели, близки и роднини, но и от търговците и производителите, които много разчитат да увеличат оборотите си. Това обаче едва ли е възможно в необходимата и желана степен при положение, че мнозинството българи признават в анкета на един столичен вестник, че не могат да си позволят каквито и да било подаръци. И другояче едва ли може да бъде, при положение, че милион и половина българи разполагат с едва 4.5 евро на ден по Коледните и новогодишните празници, а един милион пенсионери се оправят с 2.5 евро на ден. Но както твърде често се случва, колкото една страна е по-бедна, толкова по-луксозно и разточително живеят управляващите я. Точно такъв изглежда е случаят и в България, защото само два дни преди новата година те получиха като подарък от данъкоплатците осем суперлуксозни лимузини Ауди А8 и дванадесет „Опел Астра” на стойност 500 000 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва с горещо време

В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в София – около 34°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър...

публикувано на 11.08.24 в 18:30
Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24

Гърция не гази пожара в своята част от планина Славянка, има опасност огънят да влезе у нас

Има опасност върлуващият пожар в гръцката част на планината Славянка да премине на наша територия, алармира зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков. “ Трябва да намерим общи действия с гръцките власти ”, заяви той, добавяйки, че..

публикувано на 11.08.24 в 14:10