Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади политолози подреждат пъзела на знанието

БНР Новини
Снимка: smartigraphs.com

„Готини, забавни и интересни сме! Така искаме да представяме и политиката!” – зад това усмихнато послание на главния редактор Владимир Василев застава екипът на дигиталния образователен портал SmartiGraphs. Проектът стартира не на шега на 1 април 2013 г. с екип от двама души. В интервю за Радио България вторият от усмихнатото дуо Александра Топчиева се връща към началото – три месеца преди старта по време на студентските протести.

Снимка: Илиана Райчева„Аз и моят колега и приятел Владимир Василев започнахме да коментираме случващото се с наши близки приятели и да се питаме какво следва, спомня си тя. Установихме, че много хора не знаят основни неща за изграждането на държавата. Постоянно чувахме фразата „да сменим конституцията“. Когато попиташ какво не ти харесва, получаваш отговор „не знам, никога не съм я чел“. Така решихме да започнем този сайт – с идеята за запълним липсата на гражданско образование. Няма как да изграждаш  демокрация и да искаш тя да работи добре, ако гражданите не са наясно какво трябва да правят в тази държава. Нашата идея беше да направим политиката приветлива и разбираема. Чрез сайта могат да се попълнят знанията, или да се натрупат нови по един интересен и привлекателен начин – с инфографики. Ние сме тези, които за първи път решиха да покажат политиката по визуален и достъпен начин. Доказано е, че с този метод запомняш 80 процента по-добре информацията, отколкото ако я четеш. Малко са тези, които ще разтворят томовете на Платон или Аристотел. Много по-лесно е информацията да бъде достъпна и представена интересно. С Владо си припомнихме една мисъл на Бисмарк, че политиката не е наука, а изкуство. Решихме да рисуваме политиката и точно това се опитваме да правим“.

Сега екипът ентусиасти е вече от 12 души. Имат мащабни кампании, посветени на парламентарните избори през 2013 г., на евроизборите през 2014 г. „Направи избор“ бе много полезна информационна кампания за предсрочните парламентарни избори през 2014 г. „#КОЙ  # КАКВО #КАК  # ДОКОГА“ – „от имало едно време… до днес” на кабинета „Борисов-2“, интересно и запомнящо може да се научи всичко за правителството на България. „Сърцето“ на държавата – структурата на републиканския бюджет е представена достъпно и разбираемо. Енергетиката е новото предизвикателство пред екипа на сайта. До момента в него има 116 публикации, които са достигнали до над 100 000 души. Екипът си има мото: „Нека заедно да подредим пъзела на знанието“. Когато попитали създателите на SmartiGraphs дали е реално да има толкова идеалисти и идеолози, се получил следния отговор: за Владо – правилната комбинация е правила + начин на мислене, а за Александра – ролята на политиката е да даде перспектива и да води хората. Сега следва още един въпрос: След като много млади хора са решили да емигрират, поглеждате ли и вие към терминал 2 на Аерогара София?

„Да бъдеш в свои води е много по-лесно и по-добре, сподели Александра. Това, което ме мотивира да остана е, че тук е всичко, което познавам, обичам и ценя. Не се отказвам да пътувам, да опозная света и да се срещна с нови хора. Защо искам да се развивам и да остана в България? Когато тръгнем, не означава, че проблемът там е решен. Кой да го реши, нали някой трябва да остане? Нямам претенциите, че мога да реша проблемите, но мога рационално да бъда част от обществото, мога да помагам. Ето – индикирали сме проблем, че липсва гражданско образование и познание – опитваме се да работим. Може би това не е най-перфектният начин, но сме стигнали до тук и се усъвършенстваме. Идеята на хората, които стоим зад този сайт е, че искаме да създаваме поколения, които се чувстват добре в една държава, която работи добре. Искаме да възпитаме поколения, които могат да бъдат активни. Защото образованието на децата започва с образованието на родителите. И тук е нашата отговорност да поемем тази нова роля“, убедена е Александра Топчиева.

Снимка: Илиана Райчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00