Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаци инвестират милиони в България, за да получат българско гражданство

Фотоколаж: Иван Петров

България е най-бедната страна в Евросъюза и поради тази причина не е много атрактивна за икономическата емиграция, която залива западната част на Европа и й създава значителни проблеми. След влизането си в ЕС страната ни, и по-точно възможността за получаване на български документи за самоличност, позволяващи безпроблемно пътуване в страните от общността, привлече интереса на немалко граждани на съседните Македония и Турция, на по-отдалечените Молдова и Украйна, в които живеят доста големи български етнически малцинства, не разполагащи с новопридобитата от българските сънародници свобода на придвижване. Към тях през миналата година се добавиха и десетина хиляди бежанци от конфликтите в Близкия и Средния Изток и Африка, които, пристигайки в България, разчитаха да получат документи за статут на бежанец, отварящи им границите на целия Евросъюз.

Но досега случаи на чуждестранни граждани, възползвали се от дадената от закона възможност да получат българско гражданство при инвестиция от минимум 500 000 евро, не бяха широко известни.

Изглежда обаче и времето за вземането на подобни решения е дошло, поне за някои руснаци, които по различни причини са предпочели да станат българи, да започнат бизнес тук и да се установят на българска територия. Тези дни стана известно, че на такава съдбоносна постъпка са се решили миналата година 5 граждани на Русия. За да получат български документи за самоличност те са направили инвестиции от по поне 500 000 евро в страната. Явно са имали силни и убедителни мотиви, за да напуснат родината и да се установят в красивата и гостоприемна, но икономически не толкова привлекателна България.

Един от тях е сигурно културната, езикова, религиозна и историческа близост между двата славянски народа. Без особени затруднения всеки руснак може да контактува на собствения си език и да бъде разбран и да получи това, което му е необходимо. Няма освен това да се чувства и напълно самотен и далеч от родината, тъй като десетки хиляди негови сънародници си накупиха недвижими имоти по българското Черноморие, които обитават повече или по-малко продължително. В някои български курортни градчета по крайбрежието даже се оформиха цели руски квартали със собствени магазини, детски градини и т.н. Това пък даде стимул на по-предприемчивите руснаци в България да създадат собствен бизнес. Освен всичко това, във връзка с кризата в Украйна, Москва доста обтегна отношенията си с голяма част от западния свят, руснаците по джоба си започнаха да чувстват негативните последици от западните санкции, а достъпът за мнозина от тях до европейските страни и Америка стана много по-труден. Ставайки български граждани, всички тези проблеми им са спестени и стават пълноправни европейци. А за България инвестиции по 500 000 евро са разбира се добре дошли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00