Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дари ливада за лалугера

БНР Новини
Снимка: support.rewildingeurope.com

Успоредно с традиционните за Коледа благотворителни кампании за хуманитарни каузи, се появи един малко по-необичаен апел – да дарим ливади за лалугерите в Родопите. Към това ни подканя паневропейската инициатива Rewilding Europe (За по-дива Европа), чийто стремеж е да направи Европа континент с повече дива природа, което да е от полза и за хората. През ноември 2014 г. Източните Родопи станаха част от тази инициатива, която се предвижда да включва само 10 подобни природни територии от цяла Европа, най-походящите за „подивяване”.

Защо „Източните Родопи”?

Защото са едно от най-богатите на биоразнообразие места на континента, пояснява Стойчо Стойчев от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), ръководител на екипа на Rewilding Rhodopes („По-диви Родопи“).

„Под връщане на дивата природа ние разбираме опазване на местообитанията на редки растения и животни - от горите до едрите хищници. Една почти девствена екосистема, която представлява голям интерес за туристите. Възможността да посетят този район, където имаме елени и вълци, които се хранят с тях, където имаме лешояди, които разчистват останките от жертвите на хищниците, това е наистина уникално преживяване.”

Важно място в тази екосистема заема именно лалугерът, който бързо изчезва заради разораване или обрастване с гори на местообитанията му - ливадите.

„В Източните Родопи са останали само изолирани малки популации на лалугера, казва Стойчо. А териториите, където все още има лалугери, привличат много други животни. Този малък гризач е храна на няколко вида грабливи птици, включително световно застрашения царски орел, ловния сокол, с тях се хранят и редица дребни бозайници. Други видове използват пък дупките му за свое убежище. Т.е. където има лалугерова колония, е място, богато на див живот.”

Rewilding Europe набира дарения за закупуване на терени, подходящи за разселване на лалугера. Набелязани са 10 хектара ключови лалугерови местообитания в планината, някогашни пасища, които струват към 25000 евро. „Събрали сме към една четвърт от сумата, предимно дарения от чужбина”, ни доверява г-н Стойчев и добавя:

Идеята е тези конкретни местообитания на лалугера да бъдат закупени от природозащитните организации и да се управляват като пасища. Било за паша на диви животни, било за домашните животни на местните хора. Закупуването им ще гарантира, че те няма да бъдат разорани, върху тях няма да се построят сгради, т.е. за вечни времена те ще се ползват за природата.”

Връщането на дивата природа в Източните Родопи започна още през 90-те години на миналия век с усилията на БДЗП за задържане на почти изчезналите белоглави лешояди. „Бяха останали само няколко прихождащи двойки, а сега са вече 70, което е наистина голям успех”, коментира със задоволство Стойчо Стойчев. Впоследствие там бяха разселени още два вида елени – благороден елен и елен лопатар, диви коне, а също и няколко зубри по приключилия българо-холандски проект „Новото тракийско злато“. Със съдействието на Българския съюз на ловците и риболовците, на 21-ви този месец предстои да бъдат пуснати нови 30 елени лопатари.

Как можете да допринесете за връщането на лалугера в Източните Родопи вижте тук. Подобни кампании Rewilding Europe организира още за връщането на зубрите в Карпатите, както и за опазването на мечките в Апенините. Инициативата цели до 2022 година да направи по-диви поне един милион хектара земя, създавайки десет прекрасни района с девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05

БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС, започва обединение вляво

БСП ще остане в опозиция и няма да подкрепи правителство с мандата нито на ГЕРБ, нито на ДПС. Решението е взето от Националния съвет на БСП. Това каза пред журналисти Атанас Зафиров, който ще изпълнява функциите на временен председател на БСП на мястото..

публикувано на 15.06.24 в 17:25
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров сменя Корнелия Нинова на лидерския пост в БСП

За временен председател на БСП на мястото на подалата оставка след лошото представяне на левицата-столетница Корнелия Нинова на изборите е избран Атанас Зафиров. До 10 ноември трябва да бъде извършен прекият избор на постоянен лидер на социалистите,..

публикувано на 15.06.24 в 14:42