Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София: Расте, просперира и се модернизира

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

През последните две години България преживя тежка политическа криза на доверието в официалните институции и в самото устройство на държавата. Център на обществените вълнения беше столицата София, в която са концентрирани всички центрове на властта. Това постави на изпитание местните власти, начело с харизматичната и радваща се на един от най-високите рейтинги кмет на града Йорданка Фандъкова. Парадоксално обаче, градът и неговото управление продължиха уверено да изпълняват своите планове, имащи за основна цел да превърнат София в град по-приятен и удобен за живеене за неговите 1.5 млн. жители и за половината милион, идващи всеки ден в него да търсят препитание.

Всъщност София е един от най-старите градове в Европа и още навремето е бил харесван от мнозина, сред които римският император Константин, за когото Сердика (тогавашното име на града) е бил любим град и е говорел за него с думите „Сердика е моят Рим”. От тази епоха са и най-старите археологически паметници, разкрити и показвани на посетителите днес. Следва Средновековието и петвековното турско владичество, като това е период на относително западане на града. Чак в края на XIX век той поема по нов път с обявяването си от възстановената българска държава за столица на страната.

„За столична община смея да твърдя, че 2014 г. беше една успешна година”, има смелостта да заяви след преживяната национална криза през същата тази година кметът на София. И това въпреки неуспеха на кандидатурата на София за европейска столица на културата за 2019 г., изместена от втория по големина град в страната Пловдив. Повечето софиянци, кореняци или установили се в милионния град от провинцията, споделят това мнение и си харесват кмета, въпреки острите им критики към останалите политически формации и политици. И има защо. Градът има за девиз „Расте, но не старее”, но през последните години на управлението на бившата училищна директорка на средна възраст, спокойно може да се каже, че София расте, просперира и се модернизира. Малко са останалите населени места в страната, в които се осъществяват ежедневно и по план, отговарящ на реалните нужди на гражданите, толкова проекти от социална значимост. По думите на градоначалника за пет години са построени 49 детски градини, две нови училища, 76 училища и детски градини са изцяло обновени с всички мерки за енергийна ефективност. Открити са 24 клуба за пенсионери и инвалиди и 25 центъра за хора с увреждания. Общината изцяло е рехабилитирала 84 километра улици и булеварди и изградила 14 километра нови улици. Построени са пет кръстовища на две нива, започна обновяването на градските автобуси, тролейбуси и трамваи. Метрото е най-големият проект на общината. По време на мандата на Фандъкова са изградени са 13.1 километра метролинии с 13 метростанции.

За тази година, която всъщност е година на местни избори, след които София може да има и друг кмет, градските власти приеха бюджет от 750 млн. евро, от които средствата от европейски програми и проекти са 200 млн. евро. По-голямата част от тези пари ще бъдат изразходвани за инвестиции – продължаване на обновяването на автопарка на градския транспорт, пускането на още метростанции, довършването на строителството на детски градини, пускането на завода за преработка на отпадъци, подмяната на уличното осветление и още много други. Неслучайно София остана инвеститор номер 1 в България в годините на криза. При това за тази година не се предвижда вдигане на местните данъци за софиянци.

Някой може да заподозре общинарите, че тази трескава дейност е всъщност част от предизборната им кампания. Самата Фандъкова, която е активист на управляващата страната десноцентристка пария ГЕРБ на премиера Бойко Борисов, признава, че решение дали ще се кандидатира или не на предстоящите избори още не е взето. Каквото и да бъде това решение и каквито и да са резултатите от този вот, софиянци ще продължат да хранят топли чувства към тази скромна в личния си живот и чаровна блондинка, направила немалко за доброто на техния град.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00