Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е потресена от събитията във Франция

БНР Новини
Десетки граждани дойдоха късно снощи пред сградата на френското посолство в София, за да оставят цвете в знак на съпричастност след варварския терористичен акт срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо” в Париж.
Снимка: БГНЕС

Атентатът срещу редакцията на френското издание „Шарли Ебдо“ в сряда, последван в четвъртък от стрелба срещу полицаи в Париж, довела до смъртта на една служителка на реда и от взрив до джамия в град Вилфранш-сюр-Сон, Източна Франция, дълбоко тревожат българското общество. Усещането за възможна връзка между инцидентите, потвърждение за каквато няма, превръща тревогата в потресение. В чисто човешки план, варварското убийството на мирни хора в редакцията „Шарли ебдо” от въоръжени ислямисти е шокиращо, а възприемането на този терористичен акт като атентат срещу свободата на словото поражда гняв. В декларация на водещи български медии, към която се присъедини и БНР,  българските журналисти заявиха, че морално атентаторите в Париж вече са осъдени от нормалните хора и подчертаха, че свободата на словото е едно от най-големите постижения на цивилизования свят, което журналистите имат мисията да защитават.  Журналистическата общност по целия свят ще покаже решимостта си да брани правото за свободно изразяване на мнения, независимо от религиозни, етнически и политически различия, се казва в декларацията на българските медии. Както навсякъде по света, религиозни, етнически и политически различия има и в България, и нейното общество е готово и отворено за всякакво международно сътрудничество за противодействие на общите заплахи срещу сигурността. За един по-добър и цивилизован свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва с горещо време

В понеделник времето ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 34° и 39°, в София – около 34°. В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен северен вятър...

публикувано на 11.08.24 в 18:30
Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24

Гърция не гази пожара в своята част от планина Славянка, има опасност огънят да влезе у нас

Има опасност върлуващият пожар в гръцката част на планината Славянка да премине на наша територия, алармира зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков. “ Трябва да намерим общи действия с гръцките власти ”, заяви той, добавяйки, че..

публикувано на 11.08.24 в 14:10