Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За началото, мечтите и успехите на Женски народен хор „Космически гласове”

БНР Новини
Снимка: личен архив

„Космически гласове” е една от първите хорови формации, създадени след 1989 г. и последвалите политически и икономически промени у нас. Днес, две десетилетия след първата репетиция, женският народен хор е сред най-авторитетните институции в жанра. Първият концерт е в началото на януари 1995 г., в рамките на „Новогодишния музикален фестивал”.

Имахме голям успех. Малко преди това бяхме записали и нашия първи компактдиск – спомня си Ваня Монева, основател и диригент на състава.

Ваня Монева е завършила НМА в класа на големия български хоров диригент проф. Васил Арнаудов. Първото докосване до работата с народен хор променя посоката на професионалните й търсения. Това се случва в началото на 90-те години на миналия век, когато дирижира Женския народен хор при БНР:

Работейки с прекрасните певици, при мен „дойде” истината за работата с гласовете. Аз съм класически диригент, преди това бях изцяло свързана с школуваното пеене. Докосвайки се до големите изпълнителки, които бяха в състава, осъзнах, че това е моето призвание, с това искам да се занимавам. И си обещах да постигна своята мечта. Явих се на конкурс за диригент на Женския народен хор при БНР през 1991 г., спечелих го и започнах работа. Скоро след това съставът беше съкратен. Реших сама да създам хор, чрез който да изразявам себе си, отношението си към света чрез музиката. На 11 юли 1994 г. за първи път събрах единайсет певици. И до днес празнуваме тази дата като рожден ден на „Космически гласове”. Малко преди това се срещнахме съвсем случайно с Емил Минев. Споделих му мечтата си, а той предложи да обединим усилията си и стана мениджър на хора. За съжаление, Емил си отиде от този свят преди около три години. Не е лесно да се преодолее подобна раздяла – свързват ни години съвместна работа. Но нашият път продължава. В биографията си имаме много интересни моменти, приемали сме големи предизвикателства. Имали сме концерти заедно с 13 изпълнители на арфа, пели сме в съпровод на диджериду, били сме в обкръжение на джаз музиканти… А в последното издание на международния фестивал „Варненско лято” имахме съвместен проект Гласове и ритъм от безкрая" на Таня Колева и ръководения от нея перкусионен състав от Холандия. Първите хористки бяха представителки на три различни поколения. Началото поставихме с Надка Караджова и нейния квартет „Славей”, Павлина Горчева, Бойка Присадова, Митра Бисерова, Цветанка Варимезова. Тези известни и утвърдени имена застанаха до съвсем млади певици, които тогава направиха първите си стъпки. Всеки диригент би бил щастлив да получи такава подкрепа. И аз съм им безкрайно благодарна. Сега момичета са на възраст между 17 и 36 години. Млади, красиви, талантливи, те пазят двайсетгодишната традиция, облика на хора, концепцията на звука, яркото сценично присъствие. Имаме чудесни взаимоотношения и с радост споделяме своите професионални и житейски вълнения. През 2015 г. очакваме да се роди още един нов член на нашето „космическото семейство”. Пожелаваме си да имаме големи мечти, които да ни водят.

Анна Йорданова – една от дългогодишните хористки разказва:




В хора съм от 2002 г. За мен е сбъдната мечта работата с такъв диригент и такъв състав. Това е моето второ семейство, още повече и сестра ми е сред певиците. Много сме пътували, много впечатляващи моменти сме имали. Например един концерт в известна катедрала във Виена. Беше невероятно студено, публиката, увита в одеала, седеше на отопляеми скамейки. Ние – в носии. Дойде ред на „Заспало е челебийче” със солистка Бойка Присадова, голяма родопска певица. В замръзналия купол гласът й звучеше като кристален звънец, красив и искрящ. Сякаш катедралата се отвори към небесата. Незабравим спомен, докато съм жива ще помня какво щастие изпитах тогава. През 2014 г. успяхме да запишем двоен компактдиск, имахме много концерти, участвахме в проекта на Милчо Левиев „Пътешествие в два свята”, заедно с Биг бенда на БНР. За нас тези различни превъплъщения разгръщат невероятни хоризонти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15