Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция в шок: нанесен е удар върху свободната мисъл

Специално интервю за Радио България с Юг Юе, журналист от Френската национална телевизия Франс 3, дадено на 8 януари

Снимка: linkedin.com

Нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник „Шарли ебдо” в центъра на Париж, при което бяха разстреляни 12 души, разтърси света. Ударен е един символ, този на свободата и толерантността. Това се случи в страна, отворила вратите си за различните, за всички, които търсят равни права и живот без насилие. Страна, в която всеки има право да изповядва религията си, да отстоява убежденията си без страх от преследване и саморазправа. Цялата тази свобода обаче е извоювана с цената на много жертви и е отстоявана ревниво стотици години, за да бъде днес гордост за всеки французин. Затова и ударът срещу френското списание „Шарли ебдо” се възприема от всички свободомислещи като покушение срещу правото да изразяваш свободно светогледа си.

По думите на френския журналист Юг Юе от Националната телевизия Франс 3, Франция е преживявала различни периоди с атентати. Тогава те са носели белега на терористични актове, при които жертви са ставали случайни хора. „Последният, най-разтърсващ е през 1995-1996, по времето на гражданската война в Алжир” – разказва Юг Юе. „Тогава, на станция Сен Мишел на метрото в Париж, при бомбен атентат загинаха осем души. До този момент това беше най-кървавият терористичен акт на територията на Франция. През 80-те години също имаше множество атентати, свързани с проиранската групировка Хизбула, но никога досега не е имало толкова разтърсващ и брутален атентат срещу един символ – този на републиката, светската държава, свободата на словото и т.н. Това, което сега се случи, е най-отвратителното, най-кървавото престъпление от войната в Алжир насам, т.е. от 50 години.”

По думите на Юг Юе убийствата на журналистите са извършени по най-хладнокръвния начин – „с куршум в главата, като класическо разчистване на сметки”. Убийците предварително са набелязали жертвите си и са знаели всичко за всеки от тях. Самото престъпление е много повече от саморазправа с инакомислещи, то е назидание за всички, дръзнали да се противопоставят на безумния фанатизъм. Това е предупреждение към журналистите, които си позволяват да заклеймяват зверствата на интегристите и на всички ревностни привърженици на джихадизма. Затова журналисти от цял свят изказаха подкрепа към френските си колеги с надписа „Je suis Charlie” в знак на солидарност. Дружеството на журналистите франкофони в България организира на 8 януари бдение пред Френския културен институт в София, към което се присъединиха много столичани:

„Много благодаря за съпричастността” – казва Юг Юе. „Тези дни получих много съболезнования от различни медии по света. Като френски журналист съм трогнат от реакциите на колегите, които са съпричастни към това което се случи.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25