Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 400 хиляди са самотните родители в България

Снимка: архив

Малко над 3 милиона и 6 хиляди са домакинствата в България според данни от последното преброяване на Националния статистически институт. Данните отчетливо показват и ръст на броя на едночленните домакинства у нас, посочва БТА. През 2001 година те са били близо 663 хиляди, а през 2011-та – близо 925 400. Най-голям е относителният дял на тези домакинства в област Велико Търново – 38 процента.

Около 14,7 на сто от българските домакинства са със самотни родители, според последен анализ на Евростат за семействата с един родител в Европейския съюз. Тоест – тези родители са над 400 хиляди. Такъв родител според Евростат е изоставена от брачния си партньор жена след развод, майка, която отглежда своето дете след извънбрачно раждане, овдовели хора. Най-много самотни родители има в София – 18,5 на сто. Тъжна картина, която допълва усещането за нерадостна демографска ситуация в България.

Къде са българите в рамките на Европейския съюз? В Латвия всяко трето семейство е на самотен родител. На другия полюс са Кипър и Холандия – с около 10 процента. И още нещо: в повечето страни на Евросъюза се наблюдава ръст на извънбрачно родените деца. Относителният им дял е най-висок в Естония – 59 на сто, а най-нисък е в Гърция – малко над 7 процента. Анализът на Евростат се базира на данни от близо 125 хиляди общини в ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

Прочутото Панагюрско съкровище се завърна в музея на Панагюрище

От 9 август до 10 септември всички жители и гости на Панагюрище отново ще могат да видят оригинала на Панагюрското златно съкровище, съобщиха от Историческия музей в града. Последното му завръщане беше през ноември миналата година...

публикувано на 09.08.24 в 08:10