Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово, Трявна, Севлиево – по следите на Българското възраждане

БНР Новини
Фотоколаж: Силвия Петрова

Неотдавна общините Габрово,Трявна и Севлиево обединиха усилията си в реализиране на проект за развитие на културния туризъм. Разработени бяха съвместни познавателни маршрути, които разкриват не само природните богатства на Централна Стара планина, но и красивата архитектура, бит и традиции от времето на Българското възраждане (XVIII-XIX в.), когато районът бил проспериращ културен и стопански център в тази част на Балканите. „Да се видим в центъра” е призивът, който домакините отправят към всеки, който желае да се потопи в самобитната му атмосфера.

Трите общини са сред най-добре развитите туристически зони в България, а местните хотели и къщи за гости се радват на добра заетост, особено през уикендите. И наистина, трудно е да устоиш на романтиката на кокетните планински градчета, съхранили някогашния си възрожденски дух, със старите им чаршии, занаятчийските работилници, механите, предлагащи традиционни местни гозби и богатия календар, изпъстрен с поредица от фестивали и фолклорни събития. „Това е прекрасна дестинация! При нас човек може да избяга от трафика и от лудницата, от неудобните си обувки и да влезе в планината, да отседне в уютна селска къща и да се потопи в друга атмосфера” – казва Йонка Агалова от община Габрово и добавя:

„Това е един от най-важните центрове от времето на Българското възраждане. Нашите общини разполагат с добре съхранени паметници от тази епоха. Това са къщи от XVIII-XIX век, стари мостове, часовникови кули, първото българско светско училище „Васил Априлов”, отрито през 1835 г. в Габрово… Но най-ценното е, че районът е съхранил някогашния си възрожденски дух. Можете да го усетите докато се разхождате из чаршията със занаятчийските работилници в архитектурно-етнографския комплекс Етъра или ако преминете по моста с кулата на град Трявна, известeн с най-старите си възрожденски школи по иконопис, дърворезба и архитектура. И докато Габрово се е прославил като столица на хумора и сатирата, град Севлиево пък е столица на тиквата. Там наскоро възобновиха средновековната крепост Хоталич, където бяха разкрити следи от жилищни сгради и от три старинни църкви. Очарователно местенце е архитектурно-историческият резерват Боженци с над 200-годишните му къщи. Част от тях са паметници на културата, а някои са превърнати в приятни хотели. Другото, което обединява общините ни, е богатият събитиен календар. Така че, когато и да дойдете при нас, можете да присъствате на културно събитие или да се насладите на фолклорен фестивал.”

Най-новата атракция е виртуалният Музей на индустрията в Габрово, известен през Възраждането като Българския Манчестър. Амбицията на трите общини е да привлекат повече гости, като им предложат тематични маршрути, свързани не само с историята, но и със запазената природа на Централен Балкан. Цяла поредица от добре маркирани пътеки изкушават туристите да опознаят прелестите на планината. Другото е селският туризъм, който набира все повече привърженици, а собствениците на местните къщи за гости предлагат забавления, като яздене на кон, доене на крава, събиране на гъби, варене на сладко и прочие нестандартни за градския човек занимания, които превръщат ваканцията му в сърцето на Стара планина в незабравимо преживяване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38