Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще стигнем Европа?

БНР Новини
Снимка: БТА

Емблематичната за прехода ни песен „Как ще ги стигнем американците” на неповторимия Тодор Колев продължава да звучи актуално и днес. Този път обаче така мечтаната цел е достигане на европейския жизнен стандарт. И макар че вече осем години гордо се кичим със званието страна-членка на ЕС, все още сме далеч от желаната Европа и по-скоро здраво сме се закотвили на Балканите. „Индексът на настигането” за 2014 г. ни отрежда 28-а позиция от общо 35 държави на Стария континент, поставяйки ни в една група с Черна гора, Румъния и най-засегнатата от кризата Гърция. Класацията се прави за четвърта поредна година от институт „Отворено общество” и има за цел да установи до колко страните от Централна и Източна Европа са настигнали западните държави на континента. Изследването включва, освен старите и новите членки, кандидатите за присъединяване към общността, сравнявайки нивото на сближаване или отдалечаване в четири категории: „Икономика”, „Качество на живот”, „Демокрация” и „Управление”.

Къде сме ние? Кога ще стигнем Европа?

Държавите са обособени в шест групи на базата на сходни резултати. Начело на класацията са скандинавските страни и Холандия, следвани във втората група от представителки като Германия, Великобритания и Франция. България е едва в пета група, а последната шеста е съставена изключително от балканските държави. Макар страната ни да е изпреварила северната ни съседка Румъния, с която постоянно се конкурира, не успява да се доближи до така желаните средни нива на развитие в Европа. „Ако една година се придвижим стъпка напред, след това правим една назад”, коментира Марин Лесенски от „Отворено общество” и добавя:

„За България може да се каже, че най-успешно настига Запада в категорията „Икономика”, заемайки 28-а позиция, а най-отдалечена е по „Качество на живот”, където мерим показатели като здраве, здравеопазване, ниво на образование, богатство на домакинствата и други. В другите две категории: „Управление” и „Демокрация” страната ни също не се представя много добре.”

Ниският държавен дълг е показателят, по който страната ни е сред отличничките, нареждайки се на второ място след Естония. И до тук приключват добрите новини. България е сред най-корумпираните държави в Европа. Характеризира се още с високо ниво на неравенство в обществото, което с годините се увеличава, както и с висок риск от бедност. Нестабилната вътрешнополитическа обстановка пък прави българите скептични за това как действа демокрацията у нас. Страната ни е на последните места в ЕС и по върховенство на закона, и по медийна свобода, тема особено щекотлива от последните дни във връзка с терористичния акт в Париж срещу свободата на словото и печата. Решителни и смели реформи, направени навреме, могат да преобърнат ситуацията у нас, категоричен е г-н Лесенски.

Кога и ще успее ли изобщо България да настигне Европа?

„Може да стане много бързо. Давам за пример Естония, която напредва с три места всяка година и която е на тринадесета позиция, докато България се движи между 28-о и 29-о място” – коментира експертът. „Това означава, че една страна за четири години може да напредне много. Важно е да се каже, че няма едно-единствено нещо, което да се направи и оттам нататък нещата да тръгнат. Реформите трябва да се движат в пакет. Това, което наричаме европейски модел на развитие, доброто управление, липсата на корупция, добрите закони, в съчетание с медийната свобода, с висока степен на образованост са основните стъпки, които движат обществата напред. Няма магическа пръчка, но има сравнително лесни решения, които могат да се вземат.”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17