Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белоснежна Юндола в разгара на ски сезона

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Стане ли дума за зимен туризъм в България, веднага се изтъкват предимствата на големите ни планински комплекси като Банско, Пампорово и Боровец, които прославят навред страната ни в качеството й на ски дестинация. Но има друга, романтична и в повечето случаи по-евтина възможност да прекараш снежната си ваканция у нас. За целта избери малките, не толкова популярни курорти, които освен добри условия за зимни спортове, гарантират спокойствие сред сияйно бели пейзажи, далеч от шумните туристически тълпи. Като местността Юндола, например!

В разгара на зимния сезон е почти невъзможно да откриеш свободни места в местните почивни бази, особено за уикендите. А за Коледа и Нова година хотелите в целия район буквално се пукат по шевовете. Затова хората си правят резервация поне месец предварително – уверява ни кметът на село Юндола, Мехмед Местан. Оказва се, че сгушеното сред заснежените гънки на Родопите селце е добре известно сред скиорите, които оценяват уюта и красотата на това недокоснато от масовия туризъм кътче. Няколко писти, макар и не толкова големи и добре оборудвани, като в реномираните ни центрове, предлагат незабравими снежни емоции на скиори, сноубордисти и на децата с шейни. Хубавото е, че не ти се налага да чакаш премръзнал на безкрайна опашка, за да се качиш на ски влека, освен това цените тук са далеч по-достъпни. Да не говорим за възможностите за настаняване – като се започне с ремонтираните почивни станции от соца и се стигне до семейните хотели и селските къщи, чиито стопани постоянно изкушават гостите с вкусни родопски гозби. Жителите на Юндола се славят с производството си на пчелен мед и на божествено вкусни домашни сладка от боровинки и диви ягоди. От тях можеш да си купиш и домашно приготвено сирене, кашкавал и други екологично чисти продукти. В района отсядат и любители на дивата природа, които не се уморяват да се скитат из планината. А възможности за пешеходни преходи, включително и в зимни условия – колко щеш. В съседство, сред възвишенията на Рила планина, се намират природните резервати „Рогачица” и „Валявиците”, а само на 16 км от тук е Велинград, прославил се като спа столицата на Балканите. Така че след наситения със снежни емоции ден би могъл да релаксираш в някой от местните спа центрове.

Снимка:planinite.eu

Какво още трябва да знаем за Юндола и околностите?

„Намираме се между две планини: Родопите и Рила, така че Юндола е с много благоприятно разположение” – казва г-н Местан. – При нас се усеща полъхът на Бяло море, климатът ни е мек. Тук отдъхват не само българи, но и унгарци, руснаци, италианци, англичани и пр. Хората идват заради природата и чистия въздух, но най-вече – за да намерят спокойствието, което им липсва. Много често споделят, че „чуват” тишината и как снежинките падат от небето. Това е нещо, което много ги изненадва. А иначе най-малките се спускат с шейни. В Юндола имаме четири писти, в съседство е и комплекс Куртово с много добър ски влек. В местността „Старина” пък има конна база, чайна, ски гардероб и други удобства за скиорите. Но най-голямото удоволствие е да се усамотиш сред природата, да се насладиш на простора, който се е ширнал пред погледа ти и да се полюбуваш на възвишенията на планината, на шепота на гората. Красивата природа и гостоприемството са най-голямото богатство на Юндола” – каза в заключение Мехмед Местан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30