Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талантливите Сара Чакърова и Лора Маркова – заедно на сцената, в училище, в игрите

| обновено на 15.01.15 в 13:57
Лора и Сара са неразделни приятелки
Снимка: bon-bon.bg

Въпреки че са само на 11 години, Сара Чакърова и Лора Маркова отдавна се познават, играят, свирят и пеят. Заедно са ходили на детска градина, а сега са съученички в музикалното училище. И вероятно приятелството им ще продължи цял живот. Защото ги свързва музиката.

Двете солистки – Сара Чакърова и Лора Маркова са 6-годишни, когато участват с „Играчка-плачка“ в конкурса „Сладкопойна чучулига“ в Бургас и носят на автора й Красимир Милетков първа награда. Заглавието на тази песен се оказва пророческо: в игрите започва тяхното приятелство. Заедно двете момичета пеят във вокалната група „Бон-Бон“ и участват в много концерти и студийни записи. Сара става една от най-малките водещи в телевизионното предаване „Бон-Бон“, а характерният глас на Лора често звучи и в записи на рекламни клипове.

През 2009 година Сара и Лора постъпват в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Сара се записва да учи ударни инструменти в класа на Мария Палиева. Само две години по-късно  е отличена като най-млад участник в  Международния конкурс „Музиката и земята“ в София. През 2012-та година получава първа и Голямата награда на името на проф. Анатоли Иванов в Международния перкусионен конкурс „Винер Кланг“ в Мюрццушлаг, Австрия. В биографията й има и Златен медал от „Свирел“ в Словения.

За себе си Сара казва: Аз съм зодия Телец, обичам да играя футбол,  да свиря на барабани и да пея. Моя  приятелка е Лора. Имам зайче, таралеж, две костенурки и куче, но те са при баба ми.

Момичетата  навсякъде са заедно, и двете свирят и на пиано и участват в клавирни концерти. За разлика от Сара, Лора Маркова постъпва в НМУ в класа  на Благородна Танева и „неин“ инструмент става цигулката. Посвещава му се като истински музикант – с много старание и упоритост, които скоро й носят успех. Сред отличията й са: Сребърен медал на Националния конкурс  „Орфеева  дарба“ през  2010-та година, първа награда  от Националния конкурс  „Светослав Обретенов“  в Провадия  (2012 г.)  и  първа награда  на  IX Международен конкурс  „Млади виртуози“, София през  2013-та  година. А на конкурса в град Ниш, Сърбия, Лора печели и Специалната награда с максимален резултат от 100 точки в група от 40 участника. В Българското национално радио Лора направи запис на Фантазия „Кармен“ от Бизе-Франц Дрдла.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05