Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият парламентарен сезон започна с познати намерения и още по-познати политически сблъсъци

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В първия ден от новата пленарна сесия председателите на парламентарните групи на осемте формации в Народното събрание представиха своите приоритети за следващите месеци. Повечето от тях се обединиха около приемането на стратегия за съдебната реформа, промени свързани с пенсионната система, здравеопазването, образованието.

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи приетата от правителството актуализирана стратегия за реформа на съдебната система,приоритет през новата пленарна сесия е и сектор„Сигурност“.

„Социалната политика, образованието и здравеопазването също остават наш основен ангажимент към българските граждани.Темата за купения вот и адекватното му противодействие продължават да са в центъра на общественото внимание. Гледаме сериозно на идеята за въвеждане на задължителното гласуване. Нека всички да работим за стабилността в страната. Пожелавам на всички разум, търпение и толерантност,каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ Цветан Цветанов.

От ГЕРБ отбелязаха, че предстоящите през есента местни избори ще са тест не само за отношението на хората към управлението и заявиха, че заедно с вота може да се проведе допитване за промени в изборното законодателство.

От името на „БСП – Лява България“ Янаки Стоилов критикува факта, че правителството все още няма управленска програма: 

„Правителството не показва нито посока, нито дава сигурност и перспектива на гражданите, не отстоява национални позиции. Няма виждане за нов модел на социално-икономическо развитие на страната и на Европейския съюз. Но нашата задача е, доколкото можем да запълваме тези празноти. Ще бъдем категорични и неотстъпчиви, когато става въпрос за защита на интересите на хората на труда, на правата на всички български граждани“.

В изказването си лидерът на ДПС Лютви Местан направи паралел между терористичния акт в Париж и участието на Патриотичния фронт в управлението на България:

„Нашето политическо, гражданско и чисто човешко безпокойство от присъствието на национал-популисткия Патриотичен фронт в управлението придобива нови аргументи и нова конкретика. Ние изразихме становище, че ако ПФ продължи да бъде част от управляващата коалиция, най-доброто решение ще бъде нови предсрочни парламентарни избори. Това не е нито скрита амбиция за власт, нито форма на ревност“.

От Реформаторския блок се обявиха за промени в Закона за съдебната власт и за формиране на мнозинство за конституционни промени.

„Трябва да положим усилие, за да върнем България на реформаторските релси и да облечем в дела и резултати добрите обещания, които Програмната декларация на мнозинството и програмата за управление на кабинета дават“, каза съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев.

От партия АБВ заявиха, че по време на участието им в управляващата коалиция са се появили и някои недобри примери за взимане на решения.

Патриотичният фронт подкрепи създаването на правителство, което не само да набележи различни проблеми на България, но и да търси варианти за тяхното решаване, каза Красимир Каракачанов, съпредседател на ПГ.

„Продължаваме да настояваме за пълното отстраняване на ДПС от структурите на властта и въвеждане на задължително гласуване“,допълни той.

От Български демократичен център виждат в динамичните мнозинства на този парламент възможност за важни законодателни промени, които да подобрят живота на хората и да илюстрират промяната на политическия модел към диалог, консенсус и разумни компромиси.

Очаквано, председателят на „Атака“ Волен Сидеров бе скептичен за бъдещето на страната при това управление:

„През 2015-а не очаквам нищо друго от това правителство, освен повече полицейщина, по-лошо управление на България, колониализъм и мизерия за българския народ“, заяви той

Ключов елемент в декларациите на повечето формации в пленарна зала беше осъждането на терористичните актове в Париж. Лидерът на „Атака“, обаче, нарече случилото се театрална постановка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00