Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизиране на пазара на труда през 2014 г.

Снимка: архив

През 2014 г. пазарът на труда у нас започва да се стабилизира след тежката икономическа криза. Безработицата спада през годината, а заетостта расте, показват данни на НСИ. С над 50 000 души са намалели безработните от началото на 2014-а. Равнището на безработицата през изминалата година е 11,2% и намалява, макар и минимално с 0,1 процентни пункта, спрямо 2013 г. За сравнение, по последни данни на Евростат средната за страните от ЕС е 10%. От Агенцията по заетостта отчитат нарастване на търсенето на работна сила от реалния сектор чрез бюрата по труда. Заявените места са близо 161 хиляди, или с 22 хиляди повече от 2013 г. Класацията на най-търсените от работодателите професии през 2014 г. се оглавява от продавачите, следвани от работници в шивашкото и текстилно производство, преподаватели в средното образование, неквалифицирани работници, растениевъди и животновъди, готвачи, сервитьори. Над 188 хиляди българи са успели да започнат работа през миналата година с посредничеството на Агенцията. Като положителна тенденция може да се открои  намалението на безработните младежи до 29 години и на безработните жени. Освен това за първи път от 23 години насам нивото на безработица спада в края на годината. Единственият подобен случай е през декември 2002 г., когато стартира националната програма „От социални помощи към осигуряване на заетост” и голям брой хора извън трудовия пазар са включени в субсидирана заетост. На какво се дължи този необичаен спад в края на годината, обяснява Асен Ангелов, шеф на Агенцията по заетостта:

„Дължи се на по-добрата работа на бюрата по труда с безработните. Увеличили сме също доверието на работодателите, които ползват услугите ни, от друга страна – по-добре и по-качествено правим подбор на безработните, регистрирани при нас. Успяваме да срещнем по-бързо и по-лесно интересите на двете страни. Положителна роля изигра,разбира се, и стабилизирането на икономиката, повечето работни места и лекото повишаване на заетостта в България, както показва статистиката.”

Най-уязвими за безработицата са рисковите групи на хората над 50 години, на дългосрочно незаетите и на хората с увреждания. Сред тях тя продължава да нараства и през изминалата година. От Агенцията по заетостта признават, че активните политики не достигат ефективно до всички най-уязвими групи на пазара на труда. Анализите показват още, че структурният характер на безработицата се запазва, т.е. има несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила. Това е едно от предизвикателствата, с които ще се опита да се пребори Агенцията през 2015 г.

„Трябва да намерим начин да повлияем на този структурен характер на безработицата, а именно по-прецизно да насочваме възможностите си за квалификация, за обучение и за образование спрямо потребностите на реалния сектор и най-вече спрямо спецификата на местните пазари – обяснява Асен Ангелов. - Отделните трудови пазари, в това число на ниво община, на ниво град, на съпътстващи населени места около водещ град, съществено се различават помежду си. Така че трябва да стъпим върху анализ на тези местните пазари. Това е подход, който досега никога не е прилаган от Агенцията по заетостта.”

Друго предизвикателство пред институцията е отново ограниченият бюджет, с който ще разполага: 73 млн. лв., с които ще се изпълнява Националният план за действие по заетостта за 2015 г., приет вчера от правителството. Добрите резултати, постигнати на пазара на труда през втората половина на годината, ще се запазят като тенденция, но не се очаква рязък и съществен спад на безработицата, поне през първите три месеца на 2015-та, прогнозира Асен Ангелов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава горещо с опасност за пожари, критично е положението в Свиленградско

228 пожара са били потушени в страната за последните 24 часа, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Без нанесени материални щети са били 181 пожара, от които 126 в сухи треви, горска постеля и храсти, четири в стърнища и..

публикувано на 15.07.24 в 08:36

Летен семинар по български език и култура събира участници от три континента

Осемдесет и осем души от три континента ще изучават всеки ден от днес до 4 август български език във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” . Международният летен семинар по български език и култура ще се проведе за 47-а година..

публикувано на 15.07.24 в 06:00

Горещините настъпват и през новата седмица

В понеделник отново ни очаква слънчево и горещо време. Над източната половина от страната ще се развива купеста облачност, но без валежи. Максималните температури ще бъдат между 36° и 41°, в София – около 37°. По Черноморието ще бъде слънчево с..

публикувано на 14.07.24 в 18:30