Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Баев – в магията на цветовете

БНР Новини
3
„Пейзаж в синьо”

90-годишнината от рождението на един от най-талантливите български художници – Георги Баев, е повод за изложба на негови творби в Артгалерията на Националния дворец на културата. Експозицията продължава до края на януари. Роден в Бургас, Баев е покорен от силата и красотата на морето и в продължение на десетилетия изповядва чувствата си към него в своите картини. Платната му завладяват с яркост и дълбочина на цветовете. Творбите в изложбата са от колекцията на Националната художествена галерия. Създадени са във времето от втората половина на 50-те до средата на 80-те години на миналия век.

„Сюжетите в творчеството на Георги Баев са доста разнообразни в различните му периоди на развитие – казва в интервю за Радио България изкуствоведът Сузана Карамфилова. – През 50-те години, в ранния му период, той рисува пристанище Бургас, рибари, една серия с парапети, които са много характерни за живописта му през 60-те години. След това продължава да работи по морската тема, но включва и индустриалния пейзаж – кейове, пристанища, пейзажи с лодки и мрежи. След един трагичен инцидент през 1983 година, когато ателието му изгаря при пожар и са унищожени над 250 негови произведения, в творчеството му настъпва по-драматичен отрязък. Рисува експресивни композиции на теми като „Бежанци”, „Най-хубавият удавник”… Някои от тях са колажи от изгорелите творби, които той напластява и по този начин се получават много силни и драматични произведения.”

Една от големите теми в неговото творчество е обединила творби от серията „Спомен”. Това е поредица от минималистични, по думите на Сузана Карамфилова, творби. В изложбата са включени някои от тях. „Интересното при него е, посочва тя, че ранната му живопис е доста по-различна от тази, която създава по-късно – например с циклите „Бежанци”. Там сюжетите са различни смислово и тематично.”

Георги Баев има редица самостоятелни изложби у нас и в чужбина, негови картини участват в общи експозиции в Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Носител е на множество награди, сред които е и престижната „Готфрид фон Хердер” на Виенския университет.

„Георги Баев отдавна е извоювал своето място в културната история на България като характерен художник със собствен стил, – посочва Сузана Карамфилова. – Той е сред авторите, които се изявяват много активно в началото на 60-те години и изграждат в общи линии облика на съвременното българско изкуство в следващите няколко десетилетия. Бих го наредила по величина и по принос в съвременното изкуство наред с автори като Генко Генков, Светлин Русев, Атанас Яранов, Георги Божилов и редица други, които са от неговото поколение и малко по-късно и които работят активно в десетилетията от 60-те години насам – някои, разбира се, до днес.”

Снимки: Венета Павлова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14