Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отива си седмица на рухнали стари и родени нови очаквания

Снимка: архив

За само два дни през изтичащата седмица в представите на София за разнообразяване на енергийните източници настъпи обрат. Идеята на премиера Бойко Борисов  край пристанищния град Варна да се построи с европари газов хъб, захранван от газопровода „Южен поток“, бяха попарени от руския консорциум „Газпром“. Ръководителят на „Газпром" Алексей Милер заяви в Москва директно на еврокомисаря Марош Шефчович, че няма да има „Южен поток“, а „Турски поток“, и ако ЕС иска в бъдеще да получава количествата руски газ, които сега получава транзитно през Украйна, те ще идват от Турция, а не както първоначално се предвиждаше по тръбопровод по дъното на Черно море през България.

Намерението на Русия да спре транзита на газ през Украйна е шокиращо за България, защото по това трасе се осигурява близо 85% от вътрешното й потребление.

Недоумение предизвика новината и в самия ЕС, тъй като за да получава руски газ през Турция, той би следвало да изгради собствена инфраструктура за пренос. Ден след шока, дошъл от Москва, държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в София, че България заслужава по-добра енергийна сигурност и страната му ще подкрепи България за постигането на тази цел. В този контекст Кери спомена, че САЩ подкрепят идеята за нова връзка между газопреносните системи на България и Гърция. От Гърция България би могла да се снабдява с втечнен газ, както вече го е правила.  Премиерът Борисов обаче лансира идеята и за газов разпределителен център на границата с Турция, ако проектът „Турски поток“ действително се осъществи. Събитията се развиха с бързина, каквато не предполага окончателни варианти и ще се обсъждат в по-дългосрочен план. Със съдействие и на американски енергиен експерт, който да помогне за разработването на план за развитие на сектора. Окончателни варианти няма, но по всичко изглежда, че в енергийната политика на България ще настъпи преориентиране от изток на запад.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00