Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Администрацията трябва да стане модерна и да бъде насочена към гражданите и бизнеса

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Реформа в администрацията и въвеждането на електронни услуги ще са приоритет в работата на вицепремиера Румяна Бъчварова и нейния екип, стана ясно от проведения в понеделник брифинг.

„Има потребност те да бъдат координирани, по начин, който да гарантира резултатите от тяхното провеждане, каза тя. Държавната администрация е основата за предоставяне на услуга на гражданите и тези услуги трябва поетапно и много ускорено да бъдат електронизирани, което е свързано с концепцията за електронно управление. Това е отговор на един основен приоритет от нашето управление – гарантирането на прозрачна политика и постигането на открито управление“.

По думите на вицепремиера по коалиционната политика и административната реформа, в момента служителите са 120 000, а бюджетът за издръжката им до края на годината е намален с 10%. Численото ограничаване на администрацията не трябва да е самоцел, а резултат от поредица други усилия, смята Бъчварова. Ще се работи за модерна администрация, насочена към гражданите и бизнеса, която да решава проблемите. Вицепремиерът припомни, че у нас действат 2312 административни услуги и над 900 регулаторни режими, но едва 13% са електронни. На практика над 60 на сто от транзакциите за 2013 г. са за предоставени удостоверителни услуги, чийто крайни потребители не са гражданите и бизнесът, а други администрации. Затова предстои пълен одит на административните услуги и регистри.

Акцент в административната реформа ще бъде извършване на оценка на въздействие на законодателството. Вицепремиерът Румяна Бъчварова коментира, че всеки ден средно 2,5 нормативни акта търпят промени и даде примери:

„Най-често променяните закони са Кодексът за социалното осигуряване – 61 пъти от 2007 г. до сега, Законът за здравното осигуряване – 47 пъти, каза тя. – Законът за здравето е претърпял 40 промени, а Данъчно-осигурително процесуалният кодекс – 37. Честата промяна в законодателството затормозява управленските процеси, но и натоварва хората, които трябва да работят в тази среда“.

Вицепремиерът заяви, че разчита на партньорство от страна на депутатите в Народното събрание и подчерта, че с въвеждането на задължителна оценка на въздействие на законодателството редица държави отчитат до 40% намаляване в броя на новите закони, както и подобряване на нормативната уредба.Стана ясно, че за правителството е важно и включването на гражданските организации и бизнеса при формирането на политиките и вземането на управленските решения.

Румяна Бъчварова информира, че още през първите два месеца на правителството е била разработена и одобрена пътна карта за изпълнението на Стратегията за административна реформа 2015-2020 г. и е подготвена за публично обсъждане пътната карта за електронното управление до 2020 г. Тя заяви, че в програмата, която правителството ще приеме в сряда, са отразени широк набор от мерки

„Виждате колко активно работят колегите в ключови сектори, продължи вицепремиерът. – Вече са заявили мерки, които предприемат и оформят концепцията си за необходимите реформи. Имам предвид и здравеопазване, и правосъдие, и в образованието. Това изисква координация, която няма да приключи с приемането на програмата. В Съвета за развитие, който определихме като основен орган, ще се търсят решения и позициите на правителството и на подкрепящите го партии. Ще има възможност да се обсъждат теми, които предлагат отделните министри и не са в програмата. Ако се приеме решение, то ще бъде вписано в нея“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20

В Хераклея Синтика пътуваща изложба привлича вниманието към изчезващи видове

Пътуващата изложбата "Следи от изчезване“ представя изработени от биоматериали отливки на стъпки на застрашени животни в Родопите, които пресъздават действителните им форми и естествените им местообитания, предаде БТА. Експозицията ще гостува в античен..

публикувано на 10.07.24 в 08:10