Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България успява да ограничи бежанския поток по южната си граница

БНР Новини
Снимка: Дарина Григорова

2013 е годината в която страната ни е подложена на най-големия бежански поток от десетилетия насам. Събитията в Сирия и нестабилната обстановка в Афганистан и Ирак карат мнозина да напуснат домовете си с надеждата да намерят по-добър живот в Европа. Затова и притокът на бежанци към южната ни граница с Турция е огромен. Само през втората половина на 2013 г. незаконно преминалите българо-турската граница, предимно сирийци и афганистанци, са около 11 500. И тъй като от 2012 г. по границата от Капитан Андреево до Лесово функционира интегрирана система за наблюдение, турските каналджии пренасочват трафика на изток от Лесово. Така, само за месец ноември 2013 г. се стига до 3000 незаконно преминали. Граничният участък между Лесово, Вълча Поляна и Голям Дервент е изключително труден за наблюдение заради гористата местност. Затова именно там е изградено т.нар. инженерно-техническо съоръжение с дължина 30 км, което да спре потока от незаконно преминаващи границата ни. Освен това от ноември 2013 г. над 1000 полицейски служители от вътрешността на страната са командировани по границата. В акциите на Гранична полиция участват и представители на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на страните-членки на ЕС (ФРОНТЕКС) с автомобили и друга техника.

„Откакто това съоръжение е изградено и използваме системата за наблюдение, миграционният натиск се разпространи във всички зони” – отбелязва Христо Стефанов, директор на Регионална дирекция „Гранична полиция” – Елхово. „Насищането с полицейски служители и съоръжението допринесоха за по-добър контрол по цялата линия на границата.”

Снимка

По думите на Христо Стефанов интегрираната система за наблюдение, която функционира от 2012 година в участъците на ГПУ-та Елхово, Свиленград и Болярово (общо 100 км) трябва да бъде доизградена в ГПУ-та Средец и Малко Търново до средата на юни тази година. Наблюдението по линията на държавната граница включва сензори, датчици и камери. Ако установят нарушение, наблюдаващите уведомяват патрулите, които задържат нелегалните имигранти. Освен камерите се използват и мобилни термовизионни системи в автомобили с висока проходимост. Има и хеликоптери с наблюдателни системи, и всичко което се вижда от високо може директно да се проследява в залата за наблюдение. Благодарение на засиления контрол, миграционният поток в цялата зона от Капитан Андреево до Резово е еднакъв по всички точки и опитите за незаконно преминаване на „зелена граница” са сведени до минимум. За сметка на това расте броят на нелегално преминаващите, укрити в камиони и товарни автомобили (900 на КПП Лесово за миналата година).

„Евентуалното изграждане на допълнително съоръжение по цялата граница с Турция ще даде възможност полицаите, които са командировани по границата да се върнат в полицейските участъци. От друга страна ще бъдат укрепени крайграничните пътища, което ще даде възможност на граничните патрули да реагират доста по-бързо и адекватно при опитите за незаконно преминаване на границата.”

Снимка

Преди дни правителството взе решение за доизграждане на преградното съоръжение по цялото протежение на границата с Турция, както и министерство на отбраната да участва в охраната на границата с логистични средства.

Снимки: Дарина Григорова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

Оранжевият код за много горещо време остава в сила за цялата страна

В събота  ще е слънчево и горещо. След обяд ще има заоблачаване, но само на отделни места на изток ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 18° и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 35° до 40°, в столицата 35°.  По Черноморието..

публикувано на 12.07.24 в 19:05

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00