Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почивка в Рила през всички сезони

БНР Новини
Връх Мальовица
Снимка: imagesfrombulgaria.com

За мнозина Рила е синоним на чистота, бълбукащи води, шепот на вятър, кристален въздух, пропит с аромата на борова гора и безбрежни гледки към заснежени върхове… С една дума – райски оазис на крачка от цивилизацията. Планината таи истински съкровища за ценителите на природата. Стотици маршрути ни подканват да опознаем една от най-добре съхранените екосистеми на Стария континент. А хубавото е, че районът е гостоприемен през всички сезони.

Снимка

За това са се постарали местните администрации, които неотдавна разработиха съвместен проект за развитие на туризма с финансовата подкрепа на европейските фондове. Три общини на територията на Рила планина – Самоков, Долна баня и Сапарева баня разчитат на запазената природа, богатството на минерални извори и културно-историческото наследство, за да привлекат повече гости през четирите годишни времена. Фактът, че в района са обособени няколко природни резервата с уникална, в някои случаи застрашена от изчезване фауна и флора, е достатъчен, за да нагърбиш раницата и да потеглиш нагоре по стръмните пътеки. В сравнение с други наши масиви, Рила е висока, по-труднодостъпна, сурова планина.

Снимка

Оттук извират едни от най- бистроструйните и дълги реки на България като Искър, Марица, Места. Затова еколозите казват, че водата е едно от най-големите богатства на Рила. Не става дума само за потоците, водопадите и езерата, но и за минералните води, които бликат в подножието на планината. Белчин бани, Сапарева баня и още няколко населени места развиват успешно спа и балнео туризъм в модерните си хотелски бази. Повечето предлагат богат набор от програми за тонизиране, подмладяване, отслабване и прочие здравословни за тялото и духа процедури. Освен това хотелите работят целогодишно, така че човек може по всяко време да си подари релаксираща ваканция сред природата. А какво да кажем за културно-историческото наследство на планината?

Ресиловски девически манастир „Покров на Пресвета Богородица” Снимка: БГНЕС

Цяла броеница от манастири, разположени в най-красивите й кътчета, се радват на туристически интерес. Сред тях са усамотеният Ресиловски девически манастир „Покров на Пресвета Богородица” от 1932 г. и Алинският манастир, възникнал през XVI-XVII в., който е бил своебразен книжовен център по време на Възраждането. Наблизо са разпръснати руините от средновековната крепост Алинско кале, които датират от XI-XIV в. Но най-новият хит е село Белчин с възстановената му старинна крепост Цари Мали град, където туристите разглеждат реставрирана раннохристиянска базилика, средновековна църква и пр.

Снимка

Атракция през летните месеци са минералните басейни в района, както и възможностите за скално катерене и конна езда. Селският туризъм в Рила е с традиции. Говедарци, Мала църква, Бели Искър и Маджаре – това са най-популярните места, където можеш да отседнеш в къща за гости и да се радваш на природосъобразния начин на живот. „Всички тези забележителности са обвързани с маршрути” – казва Любослава Ярловска, ръководител на проекта и добавя:

„Територията, на която се намират общините ни, е с диаметър около 55 км, което позволява еднодневни, дву- и тридневни турове. Районът предоставя доста голяма леглова база. Не само в известните ни ски центрове Боровец и Паничище, но и навсякъде из планината ще откриете уютни хотели и къщи за гости. Туристически информационни центрове в общините предоставят подробна информация за забележителностите и местата за настаняване в района. Има интерес и от чуждите гости, които редовно отсядат тук. Вече хората се обръщат към планинския и селския туризъм, а в това отношение Рила предлага много атрактивни места.”

Снимки: imagesfrombulgaria.com, БУЛФОТО, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35