Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: Ще работя за това 2015-а да бъде година на реформи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев очаква 2015-а да бъде година на реформите и действията, а не на политическите сметки. Държавният глава и вицепрезидентът Маргарита Попова дадоха съвместна пресконференция по повод третата годишнина от встъпването им в длъжност.

Росен Плевнелиев заяви, че това е бил период на различни международни и вътрешни кризи:

„Най-тежка световна икономическа и финансова криза от осемдесет години насам, най-тежката криза в ЕС от създаването му досега. Популизмът и национализмът в Европа се засилиха, бяха поставени под въпрос основни ценности на съюза. В България преминаваме през комбинация от кризи, видяхме вълна от протести в страната и по света; терористичен акт на родна земя; невиждан миграционен натиск; най-ниско доверие на гражданите в институциите; най-силно противопоставяне и реваншизъм между политическите лидери“.

Държавният глава е обнадежден от поведението на политическите сили след предсрочните избори, пожелали да търсят диалог и съгласие чрез принципни споразумения. Надява се този тон да не бъде загърбен.

„Време е да покажем, че българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции, заяви президентът. Търсенето на компромис не е слабост, не е политическа безпринципност“.

Моделът „Корпоративна търговска банка“ трябва да бъде разграден, настоява президентът. Той призова всички компетентни институции да си свършат работата и да изяснят обстоятелствата, довели до фалита на банката. Президентът Плевнелиев за пореден път предупреди, че България разпределя малкия ресурс, с който разполага, неправилно, заради многото нереформирани сектори. „Днес България за първи път в годините на прехода има своя дългосрочен план и ясни приоритети, одобрени с консенсус“, каза държавният глава.

„Имаме шанса да придвижим важни за обществото реформи напред, като например в съдебната система, в здравеопазването, в енергетиката, в образованието, както и административна, пенсионна, в сектор „Сигурност“ и други“.

Държавният глава заяви, че 2013-а е година на гражданската енергия, 2014-а – на извънредната нестабилност и декларираната надежда, че 2015-а ще бъде година на реформи.

Росен Плевнелиев все пак не успя да бъде убедителен, че е президент на всички българи, защото не само казусът КТБ, а и самото държавно управление изискват еднакъв подход и оценка от негова страна. Той коментира единствено двете служебни правителства, назначени от него. Логично беше да даде оценка и на редовно избраните правителства в България. Различният подход пролича и при липсата на коментар за правителството на политическата сила, която го е излъчила, дори за правителството, в което е участвал. Логично е да бъде зададен въпросът, защо не са се провели реформи между 2009 и 2013 година, когато излъчилата го партия ГЕРБ беше на власт, а тази 2015-а ще е година на реформи.

В речта си президентът се опита да заеме една разумна позиция по отношение на сектор „Енергетика“. По-балансираният му поглед вероятно е проява на разум, а може би е резултат от последните му срещи, провели се у нас.Той се противопостави категорично на лансираната от Русия политика на Великите сили, които имат свои изконни интереси и решават съдбата на малките страни.

„Като президент работя за по-силен и интегриран ЕС, което е и единственият шанс на всяка една от държавите-членки да бъде фактор на глобалната сцена“, – посочи държавният глава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00