Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Загадката на църквата в Добърско

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Добърско придоби световна слава не само с чудната си природа, гласовитата фолклорна формация „Добърски баби” и вкусните домашни гозби. Разположеното недалеч от Банско селце, попадна във фокуса на вниманието много преди да се наложи като дестинация за селски туризъм в началото на XXI век. Причината? Каменната му църква с 400-годишните й стенописи. Сред тях има две удивителни фрески на Исус Христос в… космически кораб.

Снимка

Още през 70-те години на XX век за църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” и загадъчните й стенописи споменава швейцарският изследовател и уфолог Ерих фон Деникен в култовия си филм „Спомени от бъдещето”. Тогава за пръв път светът разбра за изографисания Христос в подобие на космически кораб, обграден в пламъци, на фона на ясно очертаваща се стратосфера и космическо пространство. „Много туристи, включително и летци, и космонавти, идват тук и всички са изумени от тези фрески. Съвременната наука няма обяснение за тях!” – каза кметът на селото Никола Найденов. Подобни „космически” елементи, но не толкова силно изразени, откриваме и в други стенописи от тази епоха. Според богословската трактовка това е символика, изобразяваща славата на Бог. Не така обаче мислят уфолози и любители на теориите за извънземен разум и НЛО.

Снимка

Но не само тези необичайни стенописи отличават църквата в Добърско от повечето православни храмове.

Погледната отвън, изградената през 1614 г. каменна конструкция във форма на трикорабна базилика, не прави никакво впечатление. Когато през 1978 г. реставратори се захващат с обновяването й, стените й са покрити с дебел пласт от сажди. Но след като ги почистват, те са изумени от ярките изображения на библейски сцени и одухотворените лица на светци, толкова живи и съвършени, че напомнят на шедьоврите на ренесансовия художник Джото. От стените на църквата ни гледат не бледолики , изтерзани мъченици, както повеляват каноните на православието, а лъчезарни, млади човешки лица, от които струи светлина и жизнеутвърждаваща радост. И още:

Снимка

„Църквата е малка, едва 160 кв. м, а образите в нея са 460 – разказва кметът Найденов. – Никъде у нас няма толкова нагъсто изографисани храмове. Тук просто не е останал сантиметър празно пространство! Църквата има над 30 образа на светици. Толкова много женски изображения на едно място няма да видите в никой друг наш храм. А мъжките образи са още повече. Уникални са стенописите на двамата светци войни Св. Димитър и Св. Георги в цял ръст– нещо, което може да се види само тук и в Зографския манастир в Света гора. Навсякъде другаде те са яхнали кон. Уникален е и иконостасът с царските двери и изобразените над тях 12 апостоли в цял ръст – нещо, което също се среща рядко!”

Снимка

В средния купол проследяваме сюжети от живота на Спасителя. Тук съзираме и прословутия стенопис Преображение, в който Той е представен в готов за излитане космически съд. В южния дял на храма пък, пред невярващите ни погледи, се нижат сцени от свалянето на тялото на Христос от кръста, надгробното ридание и… емблематичната фреска „Слизане в Ада”. В нея Спасителят се спуска в преизподнята с нещо като огнена ракета, за да отвори отново за хората райските двери.

Снимка

Храмът има и още една загадка. Свързана е с лечебните свойства на бликащото в двора му аязмо. Нищо чудно, че пред малкия чучур редовно се вият опашки от хора, помъкнали шишета и туби.

„Той никога не намалява или увеличава дебита си и не замръзва дори в най-студените зимни дни – казва Никола Найденов. – Ползва се с лечебна цел. Става дума за по-леки заболявания – възпаления, ечемик, сърбежи в очите, на които помага без съмнение.”

Снимки: БУЛФОТО


Още от категорията

Банско

Отпуснаха извънредни средства за реклама на зимния туризъм

Правителството одобри увеличение на бюджета на Министерството на туризма с 1 245 000 евро, предаде БТА. Парите са за масирана рекламна кампания за популяризиране на зимния туризъм в България както на вътрешния, така и на целеви за страната ни пазари...

публикувано на 02.12.20 в 17:31
Румен Драганов

Туризъмът ще се възстанови при 40% ваксинация на населението

За туризма е важно да започне работа на 22 декември. Секторът е категорично против искането на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти, каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Румен Драганов, председател на Конфедерацията на..

публикувано на 01.12.20 в 12:08
Полина Карастоянова

Туризмът се обедини, за да защити интересите си

Секторите, свързани с туризма, се обединяват в eднa opгaнизaция c цeл пo-eфeĸтивнa ĸoмyниĸaция c пpaвитeлcтвoтo, зa дa ce cпacят в ĸpизaтa, породена от пандемията. Tова е идеята на новоучредената Koнфeдepaция нa бългapcĸия тypиcтичecĸи бизнec. Cпopeд..

публикувано на 27.11.20 в 18:57