Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Константинова: Радиото не търпи евтина слава

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО



В дните, когато отбелязваме 80-годишнината на БНР, разговаряме с една от знаковите фигури в по-новата история на „старата къща” – Райна Константинова. Започнала кариерата си като журналист в „Английска редакция” на дирекция „Предавания за чужбина”, тя изкачва служебната стълбица до поста заместник-генерален директор на БНР в бурните деветдесет години на миналия век. След участие в международен конкурс, от 2001 г. е начело на отдела за радио в Европейския съюз за радио и телевизия, където приключва професионалният й път през 2012 г.

В хора на обществените радиостанции в Европа БНР звучи много добре, уверява Райна Константинова, добавяйки, че Радиото ни е било често сочено за пример като медия, която бързо е успяла да вземе завоя към новите цифрови технологии и по-модерно звучене. БНР продължава да бъде лидер в общественото доверие, защото през годините „е съумяло да открие, създаде и запази своите таланти”, смята журналистът.

Радиото не търпи евтина слава, лесни постижения. „Но Радиото не крещи, че е лидер. Ако крещи, то много бързо се изморява. В Радиото не можеш да имаш евтина слава, лесни постижения”, посочва в интервюто г-жа Константинова.

Да правиш журналистика на чужд език и за външна публика е трудно изкуство, подчертава Райна, обръщайки поглед към началото на своя журналистически път. „Това ни задължаваше да бъдем много добри, да се равняваме по най-добрите световни стандарти”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Първи май дъжд ще вали само в планините

В сряда , 1 май, минималните температури в страната ще са между 8 и 13°, в София 9°. След полунощ валежите ще отслабват и спират. В следобедните часове на места в планините отново ще превали. Максималните температури ще са от 16 до 21°, в..

публикувано на 30.04.24 в 20:25

България днес - 30 април 2024 г.

В "България днес" на 30 април говорим с доц.д-р Адриана Любенова от Пловдивския университет за българския език като идентичност и съхраняването му от българските диаспори в контекста на предстоящия форум в Атина "Пътят на светлината". Българите в Албания..

публикувано на 30.04.24 в 19:00

Български младежи спечелиха медали от международна олимпиада по химия

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави те завоюваха златен, сребърен и бронзов медал, съобщи..

публикувано на 30.04.24 в 17:42