Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Меглена Кунева – за провеждането на избора на председател на Държавната агенция за българите в чужбина

БНР Новини
Снимка: БТА

Днес вицепремиерът Меглена Кунева е на посещение в Брюксел. В минутите между две срещи тя коментира предстоящия избор на председател на Държавната агенция за българите в чужбина по повод запитвания на много наши сънародници и въпроси, поставени от Петър Стаматов - ЕuroChicago.com.

Вицепремиерът Кунева заяви, че изслушване за председател на агенцията се прави за първи път, независимо, че по закон това не се изисква. Тя обясни как ще бъде създадена комисията и защо няма да има представител на гражданските организации на българите по света. След като бъде конституирана, комисията ще прецени кои от подалите документи кандидати ще бъдат допуснати до изслушването. На 27 януари концепциите на допуснатите до изслушване кандидати за председател на ДАБЧ ще бъдат публикувани на сайта на Агенцията. Нашите сънародници могат да публикуват своите коментари и да задават въпроси, които комисията ще има предвид по време на изслушването. Вицепремиерът Меглена Кунева очаква българите по света да използват сайта на ДАБЧ, за да коментират Националната стратегия за българите в чужбина и да направят предложения, свързани с нея.




Ето кандидатите, подали документи за председател на ДАБЧ:

Ангел Маринков, 39 г., магистър по Национална сигурност и отбрана, завършил военната академия „Г. С. Раковски“, работил 14 години в ДАБЧ, главен експерт, референт за ОНД и Балканите.

Борис Борисов, 42 г., магистър по право и по история и география към ВТУ "Св. Св. Кирил и Методи", понастоящем докторант към ВТУ по специалността „Конституционна история на балканските държави“, главен редактор на културно-просветния вестник „Охридска България“, организатор на събития за историческите български общности, юрисконсулт на Фондация ВМРО.

Виктория Маркова, 40 г., бакалавър по икономика от Станфорд, магистър по компютърни науки от университета в Сан Франсиско, дългогодишен опит в IT сектора в САЩ, от пет години има собствен бизнес в България.

Гентиян Хаджи Пируши, 36 г., магистър по международно право и международни отношения към СУ, в момента прави докторантура там, професионален опит като юрисконсулт в частния сектор, съветник по външна политика към Българското дружество „Просперитет Голо Бърдо“, бил е съпредседател на Асоциацията на българите от чужбина, учещи в България.

Димитър Владимиров, 32 г., понастоящем и. д. председател на ДАБЧ, прави докторантура в СУ по публична администрация, магистър по публична мениджмънт и политики от СУ, има журналистически опит, опит в Народното събрание, както и в държавна агенция "Архиви"

Кирил Радев, 34 г., магистър по икономика от университета в Манхайм и Българското училище за политика, професионален опит в неправителствения сектор в България и Германия, стажант на Министерски съвет, съосновател на асоциацията на българските абсолвенти в Германия и Австрия.

Петър Пунчев, 58 г., завършил журналистика в Московския университет, дългогодишен журналистически опит в различни издания, съосновател на Радио FM+, основател и председател на АББРО, носител на ордена на принц Чарлз за етика през 2003.

Райна Манджукова, 44 г., между 2009 и 2010 г. е била председател на ДАБЧ, преди това е работила 14 години в агенцията като главен експерт, журналист, в момента прави докторантура по етнология към СУ, магистър по славянски филологии

Спас Ташев, 47 г., докторант по демография и статистика към БАН, магистър по международно икономическо сътрудничество от УНСС, завършен курс по дипломация от Дипломатическия университет към МВНР, бил е директор на българския Културно-информационен център в Скопие, бил е зам.-председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24

Гърция не гази пожара в своята част от планина Славянка, има опасност огънят да влезе у нас

Има опасност върлуващият пожар в гръцката част на планината Славянка да премине на наша територия, алармира зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков. “ Трябва да намерим общи действия с гръцките власти ”, заяви той, добавяйки, че..

публикувано на 11.08.24 в 14:10

Проверка на БАБХ установи, че няма заразени животни с чума

Българската агенция за безопасност на храните провери 551 животновъдни ферми заради огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция. Животните са клинично здрави, но заради опасността от заразяване засилените прегледи ще продължат и..

публикувано на 11.08.24 в 11:13