Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СИРИЗА между обещанията и властта

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алексис Ципрас, който е лидер на Коалицията на левите радикални сили (СИРИЗА) е новият премиер на Гърция. Той състави правителство в коалиция с десноцентристката партия „Независими гърци“. Две места в парламента не достигнаха на СИРИЗА, за да състави самостоятелен кабинет, след като постигна безпрецедентна за най-новата история на Гърция победа на предсрочните парламентарни избори в страната в неделя.

Снимка: capital.bg„Общото между двете партии е, че настояваха категорично и емоционално в кампанията си да се предоговорят условията, които постигна Гърция по обслужването на огромните й задължения и нейното редуциране, коментира политологът Димитър Димитров. Проблем за Европа е, че Гърция е един вид „болен човек“ в еврозоната и тези резултати могат да дадат тласък на сходни процеси във Франция, Италия, Испания. За да реализира своята програма, Алексис Ципрас ще трябва да влезе в директен сблъсък с европейските институции и с другите партньори на Гърция в Европа. От тук нататък са възможни много и различни сценарии“.

Снимка: capital.bg„Не е изненада победата на СИРИЗА, заяви гръцкият икономист Плутархос Маридакис. – Това е резултат от икономическите мерки, които предприе предното правителство и разочарованието на хората. Всичко това се отрази и социално, и финансово и болшинството избиратели решиха радикално да сменят управляващата партия. Не очаквам да има такава паника, както се предполага от медиите. Струва ми се, че е преувеличена. Няма да има много големи промени във финансовата политика на Гърция поне за следващата година“.

Помощната програма на международните партньори изтича в края на февруари и ако няма ново споразумение, страната може да фалира. Алексис Ципрас вече заяви, че неговото бъдещо правителство ще преговаря с партньорите в ЕС по отношение на дълга на страната.

„Аз не мисля, че компромис с гръцката сделка по дълга ще бъде допуснат, – е становището на политолога Димитър Димитров. – Това може да отключи искания от няколко страни отново за преразглеждане на условията и ще доведе до огромно напрежение в еврозоната, и въобще в ЕС. Някакви разговори ще бъдат водени, но трябва да напомня, че Гърция трябва да изплаща еврооблигации в скоро време, също и по договорените схеми да получи поредните траншове от помощи предвидени за нея. Предполагам, че когато се приближи датата на падежите Гърция няма да слиза от заглавията особено на икономическите страници на медиите. Действително времето е разделно, защото това, което е поставил в програмата си г-н Ципрас е увеличаване на размера на минималната заплата, увеличаване на заетостта, имам предвид държавно заплатени работни места. Тъй като финансов ресурс за това няма не е съвсем ясно какво ще бъде развитието. Един от мрачните сценарии е Гърция да напусне еврозоната. Вероятно технически би могло да се реализира, но ще бъде огромен имиджов проблем“.

„Малко е рано да се говори за официалната политика, но това което излиза от първите коментари от и за Гърция е, че Европа е готова за отлагане на плащанията, но не намаляване на дълга, продължава Плутархос Маридакис. – И това е вид успех, защото с една правилна финансова политика дава възможност да се възстановиш до някаква степен. Една кандидатка на СИРИЗА каза преди изборите, че ще печатаме пари, което няма как да се случи, когато си в еврозоната. Ще е голяма грешка да не вървим в правилната посока. Промените, които сме правили в последните години трябваше да се случат. Преди избори ние от Балканите имаме навика малко да преувеличаваме и да използваме популизма, за да спечелим гласове. Не може да се случи това, защото няма пари, освен ако ги печатаме“.

Гръцкият икономист е убеден, че никой от неговите сънародници не иска да излезе от еврозоната. „Няма да си позволят в Гърция политиката да се промени радикално. Мерки трябва да има. Ние сме реалисти. Просто мерките трябва да са малко по-социални“, смята той. Победата на СИРИЗА може да даде дързост на други радикални партии – от крайно десния национален фронт във Франция до лявата партия „Подемос“ в Испания и засилва Гърция към челен сблъсък с Германия и другите й спасители от еврозоната. Да не говорим, че се усеща едно засилено ухажване от страна на Русия към Гърция и това може да дестабилизира по един или друг начин региона.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Панагюрското златно съкровище

Панагюрище празнува 75-ата годишнина от намирането на тракийското златно съкровище с богата програма

Община Панагюрище ще отбележи с пищна програма 75-ата годишнина от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. “ В началото на декември Панагюрище ще стане средище на тракологията, на знанието за траките ”, каза кметът на..

публикувано на 11.08.24 в 16:24

Гърция не гази пожара в своята част от планина Славянка, има опасност огънят да влезе у нас

Има опасност върлуващият пожар в гръцката част на планината Славянка да премине на наша територия, алармира зам. областният управител на Благоевград Елхан Кълков. “ Трябва да намерим общи действия с гръцките власти ”, заяви той, добавяйки, че..

публикувано на 11.08.24 в 14:10

Проверка на БАБХ установи, че няма заразени животни с чума

Българската агенция за безопасност на храните провери 551 животновъдни ферми заради огнищата на чума по дребните преживни животни в Румъния и Гърция. Животните са клинично здрави, но заради опасността от заразяване засилените прегледи ще продължат и..

публикувано на 11.08.24 в 11:13