Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да си поговорим за петрол

Снимка: архив

От юли 2014 г. световните цени на петрола от $ 110 на барел паднаха под 50 долара и това се отрази на цялостната ситуация в света и по-нататъшното му развитие.

У нас добив на петрол няма, но започнаха проучвания за находища на конвенционален газ и нефт в Южна България. Първи са общините Свиленград, Маджарово, Харманли и Любимец. Теренът е част от така наречения нефтогазен басейн, който попада на територията на три държави - България, Гърция и Турция. Само от турска страна в района са открити 24 газови и 3 нефтени находища.

След тази информация, дали пострадахме от спирането на „Южен поток“?

Само си представете в каква ситуация щяхме да изпаднем, ако наистина имахме залежи от това ценно земно масло. В интерес на истината - най-много пострада Русия от спада на цените на петрола…

Този спад не е "политическа конспирация", а резултат от различни обективни фактори. САЩ възстановиха икономиката си, доларът се засили и цената на петрола започна да пада. Намали се търсенето на енергия - главно при развитите страни. Съединените щати имат достатъчно запаси от нея и дори изнасят част от собствените си ресурси. В Европа и Япония също се наблюдава спад в търсенето. Япония дори поднови ядрената си промишленост и намали обема на вноса.  Ценовият срив в сектора, разбира се, има и отрицателно въздействие върху САЩ, но по редица икономически и политически причини на запад от България все още са щастливи от падането им, защото така оказват натиск върху режима на Путин и възстановяват собствената си икономика. В крайна сметка, Русия страда от ниските цени на петрола много повече, отколкото от някакви санкции.

Ниските цени на петрола доведоха до огромни загуби в Русия, но това едва ли ще я накара да намали обема на производството на нефт и газ. Не само защото енергийната продукция заема много важно място в живота на страната, но и поради факта, че тя е инвестирала много пари и усилия в тази индустрия. И ако не запази сегашното си статукво и не увеличи производството, Русия няма да може да си възвърне инвестициите. Това може да доведе до дълбока икономическа и политическа криза. Освен това, ако Русия продължава да увеличава производството на енергия, то това би означавало, че Владимир Путин няма да направи отстъпки на Запада и ще отстоява политическата си воля до последно.

Днес Китай е с реформирана икономика и нуждата му от петрол в дългосрочен план започва да отслабва. Страната извършва мащабни реформи и икономическа трансформация и спадът в цените на петрола й дава възможност тя да маневрира и да развива високоефективни чисти енергийни източници, които постепенно ще изместят онези, които замърсяват околната среда. Индия все още има слаба инфраструктура, така че в краткосрочен план е малко вероятно да промени своята зависимост от въглищата като основен източник на енергия.

Страните от ОПЕК и не мислят за намаляване на производствените обеми. В същото време, Саудитска Арабия, една от главните страни в бъдеще - производителка на петрол в Персийския залив, използва за собствено благо силния долар и слабото търсене и, за сметка на ниските цени, удря върху производството на шистов газ и петрол, главна опасност за нейната икономика.  Така цената на барел ще остане под 75 долара за шистовата индустрия и тя няма да бъде печеливша.

Спадът на цените на петрола имат и своята отрицателна страна. Повечето хора са загрижени, че продължителният спад може да доведе до нова, по-дълга политическа, икономическа и финансовата криза, тъй като цените бяха високи и стабилни за дълго време. През последните десет години енергийният сектор се превърна в любим за инвестиции. Особено популярен стана добивът на шистов газ и нефт.

Ако разпадането на Съветския съюз обаче имаше положително влияние върху света и неговото развитие, то идеята, че трябва да се унищожи Русия, в най-добрия смисъл може да се нарече небрежност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16