Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиото в ерата на интернет: да превърнем предизвикателствата във възможности

БНР Новини
Снимка: БНР

„Страна без обществени медии и обществено радио – това не е място, където бихме искали да живеем”. Около това мнение се обединиха множеството лектори и гости на международната конференция „Общественото радио и предизвикателствата на бъдещето”, организирана в София от Българското национално радио по случай 80-годишнината му. Бъдещето е в нашите ръце, заяви Президентът на Комитета на Еврорадио към Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и заместник-директор на Би Би Си Радио, Греъм Елис. След почти 40-годишна кариера в британската медийна корпорация той е убеден, че радиото ще продължи да бъде неизменна част от живота на хората за дълги години напред, но в момента е изправено пред важен избор: да живее в миналото или да се промени:

Смятам, че пред радиото в момента стоят множество предизвикателства, които произтичат от факта, че хората днес могат да правят много повече неща и имат много повече възможности да слушат музика от различни източници, отколкото преди. Ако радио операторите, независимо дали обществени или частни, искат да имат успех в бъдеще, хората трябва да продължат да слушат радио. Голямото предизвикателство за всички нас от този бранш е как да направим радиото един наистина атрактивен начин за прекарване на времето. И тук специфичната роля на обществените медии е да служат на гражданите, без ни най-малко да бъдат повлияни от политически възгледи или бизнес интереси. Нашата цел е да гарантираме, че аудиторията ще получи източник на информация, на който може да се довери. Обществените медии разчитат на своята връзка с гражданите. В крайна сметка гражданите плащат за тази услуга и те ще продължат да плащат само ако получават стойностна услуга, а това, което те търсят, е един доверен независим източник на информация.

За нас различията не са заплаха, а възможност, сподели д-р Джавад Мотаги, генерален секретар на Азиатско-тихоокеанския съюз за радио и телевизия (ABU), който също бе специален гост на БНР по повод отбелязването на празника. Със седалище в Куала Лумпур, тази организация обединява повече от 271 медии от 65 страни, обхващайки аудитория от повече от 4,2 милиарда души. Радиото е много важна медия в азиатско-тихоокеанския регион, като играе важна роля в разпространението на информация, в образоването и забавляването на една огромна аудитория, обясни д-р Мотаги. Какво ще се случва занапред, обаче?

Във всяка една страна в Европа и Азия радио и телевизионните оператори се сблъскват с предизвикателства, като нашата цел е да обменяме опит, за да се учим един от друг и да намерим пътя напред. Трябва да приемем, че публиката има достъп до множество платформи и че именно хората решават какво и къде ще слушат или гледат. Първото предизвикателство пред операторите е да достигнат до аудиторията, като използват всички възможни платформи. Но по-важното предизвикателство е да предоставят съдържание, което хората да поискат да чуят. Съдържанието на програмите все още е на първо място, независимо от технологичните чудеса. Хората трябва да поискат да чуят вашето послание и ако то отразява и техния глас, те ще се връщат при вас. Аз вярвам, че радиото е и ще продължи да бъде най-влиятелната медия в света, както това е в нашия регион, разбира се с помощта на новите технологии.

Снимки: БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Родителски организации защитиха Закона за предучилищното и училищното образование

Около 40 родителски организации от цялата страна подкрепиха промените в Закона за предучилищното и училищното образование, забраняващи пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата. Според тях Конституцията позволява ограничаване на..

публикувано на 25.08.24 в 12:22

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05