Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни първият демократично избран президент д-р Желю Желев

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

На 79-годишна възраст почина президентът Желю Желев (държавен глава 1990-1997). 

Един от най-изявените дисиденти, д-р Желю Желев е първият демократично избран президент на България. Роден е в село Веселиново, Шуменско, завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“, изключен е от БКП като антимарксист. През 1982 година д-р Желев, независимо от комунистическата цензура, написа своята книга „Фашизмът“, с която вдъхна надежди и на българската интелигенция и на цялото ни общество. А след промените - през 1989 година, той е естественият лидер на новосформираната българска опозиция – един от основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и председател на координационния му съвет. Жельо Желев става депутат във Великото народно събрание, което през 1990 г. го избира за президент. В началото на 1992-а година на първите свободни президентски избори е избран за президент на България. Заема поста до 1997-а година. След приключване на мандата създава фондация „Д-р Желю Желев“, автор е на десетки книги и носител на престижни държавни отличия.

По негово време и по негова инициатива България влезе активно в балканската политика. С признаването на Мекедония страната ни показа, че има амбиция да играе водеща роля на Балканите. По идея на д-р Желев през 2001 г. се създава Балканският политически клуб. В Учредителното събрание под мотото „Да европеизираме Балканите“ тогава участват президентите Йон Илиеску, Сюлейман Демирел, Емил Константинеску, Киро Глигоров, политически лидери от Босна и Херцеговина, Гърция, Албания, Македония, Турция. 

Д-р Желю Желев бе чест гост на Радио България. Последното му интервю бе по повод 25-годишнината на 10 ноември 1989-а.

„Хората, които са започнали революциите, много бързо биват заменяни с други, които преди това не са имали понятие какво е да си дисидент, споделя д-р Желев. Втората вълна на СДС, която дойде година и половина по-късно, бяха от този тип хора, които нямаха понятие от развитието на нещата. Докато не се увериха, че вятърът духа в една определена посока, те не излязоха по улиците. И при нас „революцията изяде бащите си.“

За българския преход д-р Желев бе категоричен:

„Независимо, че има много уговорки за нашия преход, той ни заведе там, където трябва да бъдем. България стана демократична държава с икономика, поставена на пазарен принцип. Интегрирахме се първо в Съвета на Европа – най-старата организация, създадена след Втората световна война. Нашият преход свърши, след като ни приеха в НАТО и ЕС.“

Д-р Желев си признава, че занимавайки се с политика, е загубил ценно време за писане, но е спечелил чрез своята фондация възможността да издава документите от най-новата история на България. „Истинската история се пише на основа на автентични документи, а не на мемоари“, убеден е д-р Желев.

Д-р Желев ще остане в спомена на своите съвременници като един почтен, честен човек, който никога не бе съблазнен от желание за лично облагодетелстване. Той ще има своето запазено място както в българската история, така и в историята на трансформиране на комунистическите общества в Източна Европа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02