Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоан Левиев в приключението „автопортрет”

БНР Новини
3
Семейство Левиеви и семейство Кирови в кафе „Дьо Ла Пе”

Над 30 автопортрета са събрани в изложба на талантливия български художник Йоан Левиев. Той си отива сравнително рано от този свят – на 59 години, но оставя след себе си ярки и запомнящи се произведения. Изложбата е по идея на неговата дъщеря Йоана Левиева-Сойър, а мястото - Софийската градска художествена галерия. Повод за нея е 80-годишнината на артиста. Левиев е творил в различни жанрове: фигурална композиция, натюрморти, портрети, пейзажи. Неговите автопортрети са много, но пък не всички се побират в рамките на жанра. Йоан Левиев вгражда образа си и в монументални произведения, и в кавалетни картини, гледа ни и от рисунки. Както сериозно, така и нерядко със самоирония.

Снимка„В изложбата присъстват, като се започне от най-ранният му автопортрет, който е от 1953 година и е рисуван по време на следването му в Художествената академия, до един от последните му, наречен „Семеен автопортрет” от 1993-а – посочва в интервю за Радио България Станислава Николова, уредник на изложбата. – Посетителят има възможност да проследи как творецът гледа на себе си, как развива своето изкуство в произведенията си. В експозицията участват много галерии от страната. Имаше специално издирване, за да се открият всичките му автопортрети. И така, тези галерии предоставиха свои творби от колекциите си, за да направим този цялостен проект. Също така има произведения – собственост на семейство Левиеви, както и едно частно притежание – рисунка, която също представя неговия образ.”

Всъщност, в класическия смисъл на думата „автопортрет” са само три от творбите в изложбата. Но пък можем да видим художника като герой от масова сцена, каквато например е картината „Нестинарка”, собственост на Бургаската галерия. Или сред очарованието на Стария Пловдив, който се появява много често в неговите картини. В творби като „Спомени” той пък колажира свои снимки от детството си.

„В експозицията има творби от няколко негови ключови цикъла. Един от тях е „Царски времена”, който започва през 80-те години – разказва Станислава Николова. – Има и работи, продължени през 90-те, в които можем да видим образа на Левиев ту като шут, ту като цар, наблюдаващ това, което се случва наоколо. В неговите автопортрети има философия, смисъл, дълбочина. Всеки посетител може да усети това, и то много силно и ясно. Друг интересен цикъл е „Песен на песните”. Той е създаден в Париж и е собственост на семейството на художника. В него той приема образа на цар Соломон, но и на сатир. И пак е ясно разпознаваем и ни гледа от картините си.”

Йоан Левиев има много награди за своето творчество. От 1960 година е участвал във всички изложби на Съюза на българските художници. Негови произведения са представяни в сбирки на българско изкуство в Париж, Брюксел, Токио, Москва, Милано, Ню Йорк, Мексико, Виена, Будапеща и други градове.

Снимки от изложбата: Венета Паволова и СГХГ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Балетът на Националната опера е гост на фестивала Sounds of Oradea в Румъния

Балетът на Националната опера гостува на фестивала Sounds of Oradea в Румъния, съобщават от Софийската опера и балет. Третото издание на международния фестивал е от 14 до 16 юни и включва три програми в популярни културни пространства в града...

публикувано на 15.06.24 в 08:35
Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01
Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35