Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои дълга и тежка битка за постигане на реална независимост на българското правосъдие

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България има известен напредък, но недостатъчен, а общественото доверие e подкопано. Организираната престъпност и корупцията остават проблем. Това се отбелязва в последния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. „По нито една от трите наблюдавани области: независимост на съда, борба с корупцията и с организираната престъпност, България не е отбелязала напредък през последните 18 месеца”, каза в интервю за Радио България Иванка Иванова – програмен директор на институт „Отворено общество”.

Снимка„Не трябва да се заблуждаваме от тона, важно е какво пише в доклада и какво е сравнението с Румъния, продължава тя. – Ще припомня, че някои от държавите-членки на ЕС заявиха, че чакат серия от добри доклади за България и Румъния, за да вземат политическите решения за нашето присъединяване към други структури на ЕС като Шенгенското пространство. Според мен, членството ни в Еврозоната също би било зависимо от отбелязания напредък. Фактът е, че Румъния получава един много положителен доклад, докато този за България, макар и с мек тон, отбелязва липса на напредък.”

ЕК отново отправя 16 препоръки към България. Повечето от тях почти буквално повтарят тези от юли 2012-а.

„Първо, има ясна препоръка да се въведе в действие приетият от НС План за актуализация на Стратегията за съдебна реформа, в който са предвидени организационни гаранции за независимост на съда, коментира препоръките от доклада Иванка Иванова. – Като се чете текстът, оставам с убеждението, че ЕК подкрепя разделянето на ВСС на две отделни камари. Едната – да взема решенията за кариерното развитие и назначенията на прокурори, а другата – само на съдии. ЕК е подчертавала и преди, че основен проблем в нашия ВСС е фактът, че прокурори, които са страна в процеса, участват в процедурата по назначаване и след това на кариерно развитие на съдиите. Не случайно като подрежда приоритетите Комисията посочва на първо място гаранциите за независимостта на съда. По отношение на мерките за борба с корупцията се препоръчва определена яснота кой държавен орган да носи основната отговорност за формулирането на държавната политиката за борба с корупцията, който да координира останалите създадени органи в тази посока. Според мен, най-важни са препоръките свързани с изпълнение на първата част от Плана за актуализация на Стратегията за съдебна реформа, а именно разделянето на ВСС на две камари. ЕК подържа, и то в свой предишен доклад, препоръката членовете на ВСС от професионалната квота да бъдат избирани с преки избори от магистратите, което вече е предвидено в нашия закон. Според мен, тези препоръки трябва да се гледат като приоритет. Правителството няма политически кредит, за да се разпилява по други препоръки, които са функция от проблемите с независимостта на съда.”

Според Иванка Иванова, дори и със стабилно парламентарно мнозинство, съпротивата срещу постигане на реална независимост на българския съд е толкова голяма, че тепърва ни предстои една много дълга и тежка битка. Могат ли все пак препоръките да бъдат изпълнени?

„Би имало реален шанс това да се случи, ако чуем категоричното становище на най-голямата управляваща партия в коалицията – ГЕРБ, продължава Иванка Иванова. – Министърът на правосъдието Христо Иванов бе оставен сам да договаря в НС политическата подкрепа за Плана за актуализация на Стратегията за съдебна реформа. Според мен, премиерът се държи, някак си, настрана като независим съдник между по-малките партии в коалицията по отношение на този въпрос.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00