Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автентичен фолклор с Вокално-инструментална група „Гергьовден”

БНР Новини
Снимка: личен архив
Група „Гергьовден” обединява състав от тамбури, вокален квартет и четирима солисти. Неин ръководител е Христина Начева-Петрова, която свири на тамбура. Тя е инициатор на първата в София тамбурашка група. Донесе ни документални записи на състава и разказа:

Снимка„Група „Гергьовден” е създадена през 2007 година към читалище „Св. Георги Победоносец” в София. Още докато следвах в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, мечтаех да създам такава формация.  Първо бях в Ансамбъл „Гоце Делчев” – започнах от изпълнител, концертмайстор, ръководител на оркестъра и постепенно реших да направя своя група.  Още при първото ми влизане в читалищна зала, в която репетирахме, на стената видях голяма икона на св. Георги Победоносец. Много я харесах и така решихме името ни да бъде „Гергьовден”.  Заедно избираме репертоара, в който има песни от различни фолклорни области: Шопска, Пиринска, Тракийска, Родопска. Най-добре всеки изпълнява мелодии от своя край, затова повечето са от Пиринския край, а и тамбурите определят облика ни. Певците и инструменталистите от „Гергьовден” имат други професии, а вечер идват на репетиции и се разтоварват от деня. Много весело е при нас, празнуваме рождени  и именни дни, но и усилено работим. Въпреки че всеки има други ангажименти, в състава са много опитни музиканти – минали са през различни групи, участвали са на редица концерти, записи и турнета. Посещавали сме различни международни сцени в Румъния, Турция, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, там има фестивали за тамбурашки оркестри, които дават поле за изява на нашата музика. Последното ни гостуване за минала година беше в Охрид, Македония. Гости сме и на национални събития. На традиционния фолклорен фестивал  в Рибарица ни отличиха с първо място за вокално изпълнение, а втора награда получихме от  фестивала „При шопите в Казичене – 2014”. Миналата година бе много ползотворна за нас. С концерт отбелязахме 15-годишнината на читалището, на който бях удостоена от Съюза на читалищните дейци с медал за високи творчески постижения. Участвахме и на Петите награди за „Пазител на традицията“ в София. Най-емоционално ни приеха на Коледния концерт в столичната зала „Средец“. Публиката стана да играе хорá, включи се и в песните. Зарадвах се, че хората харесаха музиката ни."

СнимкаНай-новото попълнение в „Гергьовден“ е младата Александра Александрова, абсолвент в Софийския университет „Св.Климент Орхидски”. Неин педагог там е народната певица Светла Караджова.



„Аз съм от Добруджанския край, израснала съм в Добрич – казва Александра. – Сега навлизам в репертоара на състава, нови са за мен пиринските и шопските песни. Всички ми помагат, а аз им показвам добруджански мелодии – така се допълваме. Започнах да пея във Вокално студио „Веселина”, продължих в детски танцов ансамбъл „Добротица”, а сега съм в „Гергьовден” и съм много щастлива. За българския фолклор ме запали моят дядо – той беше музикант – акордеонист и хореограф. От 4-годишна ходех с него по репетиции и концерти, така дойде и страстта ми към народните песни и танци.”

Първият концерт на  фолклорна група „Гергьовден”, който ще бъде с участието на Александра Александрова е на 9 март в галерия „Мисията“ в сградата на Външно министерство в София. Съставът се готви и за участие в прочутия национален събор „Копривщица” през 2015, както и на фолклорния фестивал в Банско.


Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

"Освободен" – лятно настроение с Innerglow

Триото Innerglow се нареди сред финалистите в тазгодишното 55-то издание на конкурса "Пролет" на БНР с песента си "Освободен". Идеята за нея възниква по-рано и давайки си сметка, че звучи свежо и танцувално, Тодор Ковачев, Петър Желев и Матей..

публикувано на 14.06.24 в 10:15

"През 100 земи" – Вяра Панталеева ни води на пътешествие към нас самите

Вяра Панталеева посрещна пролетта и влиза в лятото с нова песен. "През 100 земи" е подобен на сън приказен разказ за личностното пътешествие, в което рано или късно всеки от нас се отправя. Мистиката в музикален аспект е загатната с лек ориенталски..

публикувано на 13.06.24 в 10:15