Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Програма набира български младежи за обучение и работа в Германия

БНР Новини
Снимка: thejobofmylife.de

Между 150 и 200 български младежи ще заминат по програмата на германското правителство „Работата на моя живот” (The job of my life) за професионално обучение в Германия. Тя се осъществява в сътрудничество между Федералната агенция по труда и службите по заетостта на няколко страни членки на ЕС, сред които и България. Според Брайко Гешанов, старши експерт към „Европейска мобилност“ на Агенцията по заетостта:

„Програмата е съобразена с глада на германската държава за определени специалисти и е насочена към нуждите й. Те търсят работници не само в сферата на строителството, но и в туризма и много технически специалности. Набират се български младежи, които задължително са завършили средно образование, но нямат още магистърска степен. Идеята на програмата е та да бъдат подпомогнати финансово със стипендия, както да научат немски в България, така и за пътуването им и по време на престоя им в Германия.”

Програмата е уникална по рода си и работи от няколко години. Интересът към нея е много голям. През тази година почти е приключило набирането на специалисти, но догодина по всяка вероятност програмата пак ще функционира. Останали се около 30 свободни места за обучение в сферата на строителството: пътно строителство и стоманобетонно строителство.

Обучението започва с курс по немски в България, а след това продължава в Германия. Всички разходи на участниците се поемат от програмата, като те получават заплащане по време на обучението. Гешанов уточнява:

„Хората, които завършат това образование, ще получат предложение за работа. Обучението, което е доста дълго – около 3 години, има значителна практическа част, която се извършва в определена компания и работодателят, който ги обучава три години, има много голям интерес след това да ги задържи при себе си.”

Това са много търсени специалности в Германия, така че, ако някой от тях реши да смени работодателя си, едва ли ще има голям проблем, тъй като ще бъде ценен за много фирми с подобна дейност, коментира още Гешанов.

У нас действат и други програми, насочени към заетост на млади специалисти. Сред тях са финансираните от ЕК 6-месечни стажове по „Еразъм Плюс“, която се представлява от Центъра за развитие на човешките ресурси и „Твоята първа работа с EURES” (Your First EURES Job), която в България се подпомага от голяма българска компания за подбор на кадри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11