Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Диомов събира хитовете си в спектакъл

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Творчество на Стефан Диомов е било опора във всякакви трудни моменти, а в радостни е озарявало душата ми” – това лаконично изказване на слушател от Велинград, говори само по себе си за голямото уважение, с което се ползва маестрото сред публиката. Емблематични в творческата му биография са вокалните формации „Тоника” и „Тоника СВ”. Числото пет носи определена символика за Стефан Диомов – толкова е броят на групите, които е ръководил. Последната от тях неслучайно е наречена „Петте сезона”. „Освен познатите четири сезона, ни хрумна, че има още един – сезонът на сърцето” – така той обяснява името на вокалния квартет. Независимо че живеем във време на комерсиализация, Стефан Диомов продължава да радва феновете на стойностната българска забавна музика. Ето и върху какво работи в момента:

„Ваня Костова е сред изпълнителите на предстоящия ми концерт, който подготвям още от сега. Той ще се състои на втория ден от конкурса /02.08.15 г./ „Бургас и морето”. Ще участват и Тони Димитрова, Орлин Горанов, група „Петте сезона”, детски вокални формации. Искам да направя концерт, на който да събера най-обичаните си песни. Ще представя и мои нови композиции. През годините творчеството ми стана необхватно и за самия мен. Даже с приятелите ми се шегуваме, че голямата ми задача е не кои песни да избера да звучат в концерта, а кои да не включа в него. Шоу с шлагери донякъде се прави лесно, защото публиката помага, докато новите песни са голяма отговорност. Надявам се, че ще постигна добър баланс и ще накарам хората да ги запеят.”

Бургас ще бъде изходната точка на спектакъла, с който Стефан Диомов възнамерява да обиколи по-големите градове в страната. Цялата 2015 ще премине за него под знака на този концерт. „Целта ми е не да осребря творчеството си. Искам да  поднеса любима на публиката музика в осъвременен аранжимент”, пояснява композиторът.
Как се създава хит? Този въпрос вълнува всеки човек, захванал се да изкарва прехраната си с музикален шоубизнес. Самият Стефан Диомов признава, че това не е лека задача:
„Не мога да кажа, че съм от авторите с малко, но качествени песни. Имам и такива, които не харесвам достатъчно, но по една или друга причина са се наложили. Композиция, която носи потенциала да остане в съзнанието на слушателя с години, се пише трудно. Винаги съм твърдял, че песента, колкото и да е малка като музикална форма, съдържа няколко елемента. Без тях нейното популяризиране е невъзможно. Необходимо е да има хубава мелодия, текст, аранжимент и естествено, да я изпълнява точният музикант. Постпродукцията също е важна. Общо взето има десетина причини за успеха на една песен и още толкова тя да не се получи. Ако трябва да бъда откровен, обичам да пиша песни, но същевременно това е трудна работа. Гордея се, че част от моето творчество звучи в ефира вече над трийсет години.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15