Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Диомов събира хитовете си в спектакъл

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

„Творчество на Стефан Диомов е било опора във всякакви трудни моменти, а в радостни е озарявало душата ми” – това лаконично изказване на слушател от Велинград, говори само по себе си за голямото уважение, с което се ползва маестрото сред публиката. Емблематични в творческата му биография са вокалните формации „Тоника” и „Тоника СВ”. Числото пет носи определена символика за Стефан Диомов – толкова е броят на групите, които е ръководил. Последната от тях неслучайно е наречена „Петте сезона”. „Освен познатите четири сезона, ни хрумна, че има още един – сезонът на сърцето” – така той обяснява името на вокалния квартет. Независимо че живеем във време на комерсиализация, Стефан Диомов продължава да радва феновете на стойностната българска забавна музика. Ето и върху какво работи в момента:

„Ваня Костова е сред изпълнителите на предстоящия ми концерт, който подготвям още от сега. Той ще се състои на втория ден от конкурса /02.08.15 г./ „Бургас и морето”. Ще участват и Тони Димитрова, Орлин Горанов, група „Петте сезона”, детски вокални формации. Искам да направя концерт, на който да събера най-обичаните си песни. Ще представя и мои нови композиции. През годините творчеството ми стана необхватно и за самия мен. Даже с приятелите ми се шегуваме, че голямата ми задача е не кои песни да избера да звучат в концерта, а кои да не включа в него. Шоу с шлагери донякъде се прави лесно, защото публиката помага, докато новите песни са голяма отговорност. Надявам се, че ще постигна добър баланс и ще накарам хората да ги запеят.”

Бургас ще бъде изходната точка на спектакъла, с който Стефан Диомов възнамерява да обиколи по-големите градове в страната. Цялата 2015 ще премине за него под знака на този концерт. „Целта ми е не да осребря творчеството си. Искам да  поднеса любима на публиката музика в осъвременен аранжимент”, пояснява композиторът.
Как се създава хит? Този въпрос вълнува всеки човек, захванал се да изкарва прехраната си с музикален шоубизнес. Самият Стефан Диомов признава, че това не е лека задача:
„Не мога да кажа, че съм от авторите с малко, но качествени песни. Имам и такива, които не харесвам достатъчно, но по една или друга причина са се наложили. Композиция, която носи потенциала да остане в съзнанието на слушателя с години, се пише трудно. Винаги съм твърдял, че песента, колкото и да е малка като музикална форма, съдържа няколко елемента. Без тях нейното популяризиране е невъзможно. Необходимо е да има хубава мелодия, текст, аранжимент и естествено, да я изпълнява точният музикант. Постпродукцията също е важна. Общо взето има десетина причини за успеха на една песен и още толкова тя да не се получи. Ако трябва да бъда откровен, обичам да пиша песни, но същевременно това е трудна работа. Гордея се, че част от моето творчество звучи в ефира вече над трийсет години.”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05