Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на радиото – слушателите за нас

Снимка: архив

Мотото на Световния ден на радиото е „От младите за младите“. Затова в анкета на Радио България решихме да проверим нагласите и отношението на младите към най-старата електронна медия.

Интернет и мобилните технологии позволяват да се разшири потенциалната аудитория на радиото. Това е изключително важно за хората, които нямат време да получат достатъчно информация от други източници, какъвто е случаят с 20-годишната Десислава:

„За мен, като млада майка, радиото е много удачен вариант, най-вече заради неговата мобилност. Мога да го слушам в колата или на телефона, докато детето спи. По този начин успявам да следя информационния поток, да слушам полезни за мен дискусии и интервюта.”

Иван Радев е журналист на свободна практика и за него информираността е от голямо значение.

„Сравнително често слушам радио,споделя той. То за разлика от телевизията, не мисли вместо теб. Знаем че много хора мислят с телевизорите си, виждаме този феномен. Докато радиото те прави хем информиран, хем не изземва тази отговорност от слушателите. Слушам и интернет радио, въпреки, че все още навиците ми са такива, че по-често слушам ефирно.“

Според Иван, който е на 33 години, и неговото поколение, и по-младите слушат радио. За „смъртта на радиото“ се говори откакто се е появила телевизията. Виждаме, че след като интернет навлезе в нашия живот, то получи нови перспективи за развитие. Той отчита, че една от тенденциите в българския ефир е доминирането на музикални и развлекателни станции, са сметка на информационните.

Това е съвсем разбираемо, тъй като за много от младите хора радиото е предимно забавление, достъп до най-новата българска и чужда музика, начин на общуване. Участниците в анкетата на Радио България споделиха, че често се обаждат в ефира на предпочитаната от тях радиостанция, за да поръчат любима песен, да поздравят някого или да се включат на живо, като отговарят на въпроси по актуални и интересуващи ги теми. Други редовно участват в игри, викторини и конкурси и печелят награди. Така, освен източник на развлечение, радиото има и още една много важна цел: да провокира мисленето на хората, да ги накара да търсят информация и да я споделят с другите.

Симеон – друг участник в нашата анкета споделя, че е израснал в малък град, където основно забавление е било радиото.

„Тогава във всеки дом имаше радиоприемник и ние, децата, се събирахме, за да слушаме детски предавания. С времето открих колко интересни са и другите теми, научих много за света, живота, обичаите, традициите и музиката. В нашето семейство всички обичат народната музика, и тогава радиото беше едва ли не единственото място, където тя можеше да се чуе.”

Промени ли се нещо оттогава и продължава ли радиото да бъде неделима част от живота на Симеон? 

“От доста години радиото се е превърнало за мен в средство за информация, забавление. Аз съм селскостопански производител и следя тематичните предавания, слушам новини. Не ме интересува толкова интернет, просто слушам. Имам възможност да сверя информацията, много пъти съм прослушвал нови предавания, музикални, информационни. Доволен съм от радиото.”

Когато слушателите са доволни от радиото, това означава, че то е намерило своята аудитория, изпълнило е целите си. Както радиото успява да поддържа младия, свеж дух на слушателите, така и те самите чрез обратната връзка му помагат да остане актуално и младо през годините.

 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35

България днес - 22 май 2024 г.

България – слово, памет, емоция и дом. Дори и на стотици километри от родината, тя винаги е импулс в сърцето, който посреща и изпраща деня. На 22 май в „България днес“ ще се потопим в емоцията на българите в Рим в очакване на Деня на светите братя..

публикувано на 22.05.24 в 19:00

Българската култура и образование – в обсега на ново предаване на БНР

В навечерието на празника на буквите, просветата и културата програма „Христо Ботев“ и програмата за чужбина на БНР - „Радио България“ - излизат с ново седмично предаване.  " Часът на Радио България – по програма Христо Ботев" ще поставя акцент..

публикувано на 22.05.24 в 18:53