Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

HR индустрията подкрепя отварянето на трудовия пазар за IT специалисти от държави извън ЕС

БНР Новини
Фотоколаж: Вергил Митев

Все по-често се говори за това как роботите скоро ще изместят нас, хората, от работата, която вършим. Нещо повече, смята се, че това ще се случи не само при професии, свързани с тежък физически труд, но и в области, изискващи висококвалифицирани специалисти. От друга страна според експерти, компаниите, които обръщат поглед към човека и го поставят в центъра, ще превъзхождат всички останали. Прави също впечатление, че във високотехнологичната ера, в която живеем, при подбора на кадри все по-ценени са не само техническите, но и личностни умения като способност да поемаш отговорност, човечност, желание за сътрудничество и работа в екип. Това превръща HR индустрията във фактор, който не бива да се пренебрегва. Каква е ситуацията у нас?

Според водещи имена от бранша, той се развива успешно, предлагайки все повече нови продукти и услуги, свързани с подбор и одит на персонала, обучения, тиймбилдинг и т.н. „Нашето развитие съпътства това на цялата индустрията в България. Растежът е все още малък, но все пак има такъв”, коментира за Радио България Светлозар Петров, управител на JobTiger, HR компания и кариерен сайт. JobTiger е организатор и на единственото специализирано изложение на HR бранша у нас, което наскоро се проведе в столицата за четвърти пореден път. Събитието е възможност за обмяна на добри практики и среща с клиенти и бизнес партньори. Ако за работодателя са важни личностните умения на бъдещите му служители, то самите хора избират следващата си работа според това дали имат възможност да се развиват и колко ефективно могат да балансират работния и личен живот. И още:

„Това, което хората търсят, освен заплата естествено, са сигурност на работното място, т.е. фирмата да е стабилна – обяснява Светлозар Петров. - Освен това от голямо значение е отношението на работодателя към неговите служители: това, което той прави за тях, освен изплащането на заплата, осигуровки. От изследванията сме установили, че е важно и признанието за свършената работа, т.е. някой да ми каже „Браво!“ или също, ако има включена бонусна схема. За хората е важно и лидерството, как техният пряк началник се отнася към тях. Все неща, които изглеждат маловажни, но определят разликата между един и друг работодател.“

И въпреки че се приближаваме към времето, когато компютрите ще ни изместват от работното място, все още има глад за човешки кадри и то не какви да е, а компютърни специалисти. Наскоро правителството обяви, че ще облекчи режима за наемане на IT специалисти от държави извън ЕС. Най-често кандидатите за работа са от Украйна и Русия. Интерес има и от Китай, Индия и Пакистан. „HRиндустрията подкрепя това намерение, защото недостигът на кадри наистина е голям”, казва Светлозар Петров и добавя:

„От някои държави от ЕС успешно привличаме кадри и в момента, но става дума по-скоро за единични бройки, отколкото за масово преселение. Наистина нуждата е огромна. Тя се измерва в хиляди бройки, които трудно университетите биха обучили за толкова кратко време.“

Има ли други сектори, в които се наблюдава подобен глад за специалисти?

„На територията на София, Пловдив, Варна има много аутсорсинг центрове, които са свързани освен с работа с езици, но и с финанси, счетоводство, логистика – казва г-н Петров. – България е предпочитана дестинация не само за аутсорсинг на  IT услуги, но е определяна като една от най-добрите дестинации в света и за центровете, които споменах. Интересът от нови инвеститори продължава, а вече действащите искат да увеличават броя на наетите хора. Решението е обучение, защото са нужни специфични познания, плюс владеене на езици и не е толкова лесно да се запълнят необходимите бройки.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първият летен ден - горещ, с предупреждение за опасно високи температури

В петък, 21 юни, ще продължи горещата вълна и слънчевото време. В източната половина на страната ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, в западната ще е почти тихо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в Източна България -..

публикувано на 20.06.24 в 19:35
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил...

публикувано на 20.06.24 в 18:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 5

В петия брой на „Часът на Радио България...“ говорим за б ългарските медии по света с Диана Гласнова от Хърватия и Деница Секуличка от Словакия.  В контекста на Евро` 2024 - за историята на европейските  първенства по футбол и за мястото на..

публикувано на 20.06.24 в 11:58