Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден на радиото – от младите за младите

Снимка: архив
Най-старата електронна медия, възникнала в XIX век, има празник. По предложение на Испанската радиоакадемия през ноември 2011 г. ЮНЕСКО приема 13 февруари – рождената дата на радиото на ООН през 1946 г., за Световен ден на радиото. Тази година, чрез Световния ден на радиото, ЮНЕСКО привлича вниманието към младежите, не само като радио слушатели, но и като журналисти, продуценти и водещи на предавания. Българското национално радио, което наскоро навърши 80 години, е носител на силна обществена и културна традиция. С двете си национални програми „Хоризонт” и „Христо Ботев”, с осемте си регионални радиостанции, с музикалните си състави днес нашата „стара къща” е сред най-авторитетните културни институции в страната. Новите технологии навлязоха в БНР чрез „Мултимедийните програми”, които включват интернетрадио „Бинар” и Радио България – програма на 11 езика. По повод юбилея, бяхме домакини на Международна конференция с впечатляващи по ранга си участници. „Младежите и радиото” бе сред дебатираните теми. Кристиан Фог – ръководител на радиоотдела в Европейския съвет за радио и телевизия (EBU), има идея как младите хора да бъда привлечени към доброто старо радио.

Тук става дума за една от много възможности за привличане на младите, т.е. за една техническа платформа, която обаче се ползва и от т. нар. средно поколение. Това съвсем не е достатъчно – обществените медии трябва да предложат и съответното съдържание, да „проговорят” на езика на младите и да ги спечелят като аудитория.

Марк Савари е директор по качеството в Швейцарското радио. Според него „трябва да сме фар в бурята и обгръщащата ни мъгла” за младите хора.

Същественото в случая е да ни имат доверие – не само заради качеството на продукта, неговите референции, сериозност и т.н., продължава той. – Но трябва да се съобразяваме с всички канали, за да достигнем до тях – от туитовете със съдържанието на дадена програма и поканата за участие в нея – не само с въпроси и отношение по темата, а и с квота за собствен плейлист. Това е често срещано в нощните ни програми за най-младите, които често заместват истинските водещи при подбора на музика.

В Световния ден на радиото, който е посветен на младите и радиото, предимство имат колегите от „Бинар” – нашето интернетрадио е само на три години, но вече има завоювано достойно място сред аудиторията. Главният му редактор Милен Димитров обяснява как се привлича аудитория в безбрежността на информационния поток:

Изключително и само чрез уникално съдържание. Това показват всички аналитични инструменти в интернет пространството. Младата аудитория, формално я наричаме така, сменя твърде бързо своите предпочитания и затова съдържанието трябва да е ориентирано към нейните интереси. В това е функцията на обществените медии и оператори – да са в крак с времето, ако наистина е така, да определят и някакви тенденции.

Журналистката Антония Антонова е от самото създаване на „Бинар”. Чувства се на мястото си, защото и като творчество, и като общуване, и като съществуване нейната среда е оnline. Тя е свободна да развихри фантазията си да задава въпроси и да търси отговори на тема „Градски живот” във всичките му измерения. Мечтае да е полезна и има свой начин:


Това, което правя с удоволствие и смятам, че има смисъл е пречупването на действителността през призмата на хумора. Обичам текстовете ми да са забавни. Не смятам, че забавното и смешното е несериозно, напротив този подход е много отговорен към действителността. Това, според мен, е добър начин да се покажат недъзите в обществото.

И колегата Белослава Димитрова е отраснала в радио среда. Тя също е от създаването на „Бинар”, което я привлича с всичките си нови форми. За нея поезията е начин на живот. Независимо своята младост, тя решава да представи малко известни български поети, като използва звуковата памет на БНР „Златния фонд“. Така създава рубриката „Поетите се четат сами”.


Това са хора, за които съм искала да науча повече – достойни хора, които не са били в конюнктурата на властта. Те са били обречени на самота, но по свое желание. Поети, които са искали да запазят достойнството си, да запазят поезията, защото тя е документ – за твоите действия, за твоето отношение към света, за това което си бил способен или неспособен да извършиш.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35