Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ски и сноуборд в три български планини в духа на свободното каране

БНР Новини
Снимка: БАССЕС

Зимните спортове имат много почитали в България и броят на хората, които карат ски или сноуборд, расте. Но има една група от скиори, които обикновените любители трудно ще забележат. Това е така, защото те търсят директен контакт с природата и максимална отдалеченост от изгладените писти. Спускат от скалисти върхове, които сами са покорили и минават през гори, където свидетели на техните майсторски умения често са само дивите зайци.

Все пак почитателите на извънпистовото и екстремно каране в България могат да премерят сили и сверят напредъка си в състезанията по фрирайд, организирани от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/. Тази зима асоциацията организира състезание, чиято арена са дебрите на три български планини – Пирин, Рила и Витоша, а основната цел е повече хора да се докоснат до свободата на извънпистовото каране и да добият нови знания и умения.

Илиан Петров е главна движеща сила в организацията на състезания по ски свободен и екстремен стил в България, както и на курсове свързани с безопасността при практикуването на този спорт. Той е спасител в Планинската спасителна служба и част от БАССЕС от самото начало на създаване на организацията. Илиан Петров е единственият българин попадал сред най-добрите 50 скиори в класацията на Международната асоциация на свободните скиори и сноубордисти и има множество успешни участия в екстремни състезания в България и чужбина. Ето какво повече ни разказа той за свободното каране на ски и за тазгодишното състезание Freeride BG Tour:

„Тази година стартираме инициативата Freeride BG Tour, чиято цел е да има повече събития под формата на фрирайд състезания. Планирахме три кръга или три отделни състезания, които да се случат в три различни планини. Първият кръг не се получи поради високата лавинна опасност и засега сме насочили усилията си към втория кръг, който ще бъде на Рила.”

Вторият кръг на Freeride BG Tour ще се проведе на 28 февруари в околностите на хижа „Рилски езера”, а последният кръг e планиран за 7 март на Витоша. Разбира се състезания по извънпистово спускане се провеждат при положение, че условията позволят това, уточнява Илиан Петров. Уважението към мощта на природните сили и умение да покажеш смирение пред природата са едни от най-важните неща, които свободните скиори и бордисти научават. Правилната преценка на лавинната опасност, а също и възможността за отказ от собствените намерения когато условията не позволяват тяхното осъществяване, често могат да са критично важни за живота.

Безопасността при участие в състезания по фрирайд е от първостепенно значение и екипировката, включваща каска, лавинен предавател, протектор за гърба, сонда, лопата и др., е задължителна. При оценката на представянето на участниците във Freeride BG Tour, под внимание се вземат стила, избора на линия на спускане, паданията както и множество други фактори, които формират крайната оценка на съдиите. Участници са скиори и сноубордисти, а максималният брой на състезателите в един кръг е 60.

Според наблюденията на Илиан Петров все повече младежи започват да се занимават със свободно каране, поради неповторимото изживяване и контакта с природата. Той не познава някого, който да се е отказал от извънпистовото каране след като веднъж е започнал, но допълва, че необходимите знания и умения се трупат в продължение на години. Затова добрите карачи всъщност са здраво стъпили на земята, въпреки че целта им винаги е чувството за полет.

„Всички, които тепърва навлизат в спорта, са добре дошли. Добре е да започнат с образователни курсове, за да знаят с какво се сблъскват, но освен знания, трябват и умения. Важно е човек да напредва постепенно и да не надценява възможностите си и съответно да си избира маршрут за спускане според тях”, съветва Илиан Петров от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14