Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една камерна формация с нетрадиционно име – ансамбъл „3/4”

БНР Новини
Снимка: архив

Ако си мислите, че името на камерен ансамбъл „3/4” е вдъхновено от тривременния метрум, значи се заблуждавате. Младите музиканти избират да се нарекат така, поради съвсем друга причина. „Въпреки, че сме четирима, не можем да се определим като квартет, защото свирим като трио, разпределени в различни комбинации от инструменти” – обяснява виолончелистката Теодора Атанасова. Освен нея в състава участват Александър Иванов /цигулка/, Фарадж Акбаров /кларинет/ и Симеон Златков /пиано/. Студентите вече са получили първите високи оценки за таланта си от международни конкурси и фестивали.

Зад всеки успех на млад изпълнител обикновено стои уважаван педагог. Ансамбъл „3/4” е формиран в класа на известния цигулар, диригент и професор по камерна музика Ангел Станков.

„Изключително лесно се работи с него – споделя Симеон. – Той е прекрасен човек, който ни вдъхновява не само като музикант, а и във всяко едно отношение. Много сме му благодарни за това, което прави за нас. Проф. Станков е като енциклопедия и има богати познания в най-различни области.”

На 24 април под акомпанимента на Академичен симфоничен оркестър Александър, Теодора и Симеон ще изпълнят тройния концерт от Лудвиг ван Бетовен. Ето какво разказа виолончелистката:

„Всеизвестен факт е, че творбата е доста трудна в техническо отношение, особено за виолончелиста. Въпреки това, концертът е любим и за трима ни. В началото когато получихме предложението, имахме известна доза колебания дали да приемем такъв отговорен ангажимент. В крайна сметка решихме да се възползваме от възможността и да извлечем максимума от нея.”

Музикантите разказаха колко интересно преминават уроците с техния преподавател. Проф. Станков разнообразява практическите занимания, като запознава възпитаниците си с любопитни подробности за произведенията и техните автори. През 2014 ансамбъл „3/4“ добавя към репертоара си „Клавирно трио” от Любомир Пипков по случай 110 г. от неговото рождение. Студентите представят творбата не само у нас, но и в Русия и Германия, а чуждестранната публика я посреща с бурни овации.

„Този сезон ще бъде също толкова активен, колкото и миналият” – предполага Теодора. Въпреки че Ангел Станков още не им е разкрил какви проекти предвижда за тях, музикантите нямат нищо против да запишат диск, когато съберат достатъчно репертоар.

„Може би ще трябва за известно време да се разделим с нашия кларинетист. Той завършва бакалавърската си степен и възнамерява да продължи образованието си зад граница” – казва Теодора. Самата тя е със смесени чувства по въпроса за емиграцията:

„Радвам се, че показваме на младите хора, избрали да останат в България, че могат да се продължават да се развиват в родината си. Но имайки предвид колко космополитен вече е светът, може да натрупаме още опит в чужбина и отново да се върнем тук. Много наши връстници заминават за място, където според тях ще живеят по-добре. После се връщат, защото или не са случили на преподавател, или просто не са успели да се интегрират. Успехът в една непозната среда зависи от собствената воля, дисциплина и начин на общуване с хората.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Певецът Стефан Илчев с музикално завръщане в родния му Бургас

Завръщането към корените винаги е носило вълнение, особено за артистите. Така е и при Стефан Илчев – любимият не само на родния си Бургас, но и на българската и чуждестранната публика млад певец, който е подготвил специален концерт, озаглавен..

публикувано на 09.08.24 в 10:15

"Феникс"

Младата Жаклин Таракчи пее от малка и вече е натрупала множество награди, но доби популярност най-вече като победител в "Гласът на България" 2022. Дебютният ѝ сингъл "Какао" е създаден от екипа на продуцента Игор Марковски по музика и текст на..

публикувано на 06.08.24 в 10:15

Фенове се събират за концерт на Лени Кравиц в Бургас

Над 12 000 фенове се очакват за концерта на Лени Кравиц в Бургас. Събитието на Морската гара в черноморския град е част от Blue Electric Light Tour на американския рок певец. Носителят на 4 награди "Грами" идва в морския ни град след Охрид, а два..

публикувано на 06.08.24 в 08:10