Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Лукарски ще разширява пазара на български стоки в САЩ (видео)

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Министърът на икономиката Божидар Лукарски, съвместно със съветника по търговските въпроси към посолството на САЩ у нас Томас Брънс и българският посланик в САЩ – Елена Поптодорова, ще работят за успешното представяне на средни и малки фирми от България на американския пазар. Това заяви специално за Радио България министър Лукарски:


„От моето посещение в САЩ и разговорите ми с американски бизнесмени установих, че проблемът на българските фирми е, че те се опитват да атакуват една малка таргет група от живеещите българи в САЩ, а това е една много малка част от американския пазар. Масовият американски потребител, при съответна маркетингова политика и една по-сериозна инвазивна политика, би могъл също да бъде основен клиент. Американските граждани проявяват интерес към продукти от млекопреработвателната промишленост, традиционно познати български вина.”

Лукарски счита, че една от най-перспективните ниши за българските производители е американският Среден Запад, където по традиция рядко достигат европейски стоки. А обединяването на заинтересованите производителите в клъстер ще подпомогне тяхното по-успешно представяне на пазара в САЩ, както и ще намали разходите и ще повиши ефективността на маркетинговите мероприятия. С презентирането на българските производители в САЩ, министърът се ангажира лично предвид на предстоящото отпадане на митата в двустранната търговия, след подписването в края тази година на Споразумението за търговия между ЕС и САЩ, известно като TTIP.

Планират се подобни мерки за стимулиране на износа към трети страни, сред които държавите от Близкия Изток, Сингапур, Китай и др.

В помощ на средните и малките фирми, които през последните години се борят за оцеляването си, ще бъдат усвоени в максимален размер и ресурсите по европейските програми:

„Развитието на средния и дребния бизнес основно ще бъде подпомогнато чрез усвояването на грантовите схеми по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. МСП са основните бенефициенти по тази програма. Идеята е да се насърчават иновативни и технологично модернизирани производства, които и в европейски мащаб и по „Планът Юнкер“, предвиждат излизането Европа от спиралата на дефлацията”, коментира плановете на правителството министър Лукарски.

По думите му, управляваната от него институция планира да предложи облекчени лицензионни и регулаторни режими, които да стимулират бизнеса.

Основните акценти в икономическата програма в краткосрочен план, според министъра на икономиката, са в следните направления:

„Нашите амбиции са да има промени в рамките на 2015-2016 г. по следните 5 приоритета: подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест. Насърчаване и подпомагане на малкия и средния бизнес, прозрачност при усвояването на евросредствата по ОП „Конкурентоспособност”, насърчаване на инвестициите и промени в образованието в резултат на взаимодействието между бизнеса, висшите и средните училища и трудовия пазар. Много бизнесмени се оплакват, че има недостиг на кадри в основни отрасли. В същото време, има прекалено много кадри в други отрасли, които стоят безработни.”

След една година без приватизационни сделки, през настоящата 2015-а се очаква раздържавяване на част от държавните активи. Какви са основните приоритети в приватизацията?

„Неясно защо при предишното правителство, приватизация не се е провеждала. Имало е един проект на план, който не е бил одобрен в крайна сметка, нито от правителството, нито е минал през комисиите на НС. Нашата амбиция, заедно с изпълнителния директор на агенцията за приватизация, е да извадим дружествата, които все още не са приватизирани и при които е възможно да настъпи реален икономически ефект. Това ще стане било през борсата, било чрез открити търгове. Ясна е целта – тъй като има сериозен дефицит в бюджета, това е едно от средствата той да бъде преодолян“, каза в заключение министър Божидар Лукарскси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В..

публикувано на 09.07.24 в 17:45

Български доброволци и полицаи ще оказват помощ на олимпиадата в Париж

Сред подбраните доброволци от цял свят петима българи ще съдействат на спортистите и на публиката по време на олимпийските игри в Париж, съобщи френският посланик в София Жоел Мейер. В интервю за в-к "Дневник“ той допълва, че 35 български полицаи ще..

публикувано на 09.07.24 в 15:10

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00