Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защита на българските граждани по света – приоритет на Министерството на външните работи

БНР Новини
Снимка: БТА

Министърът на външните работи Даниел Митов очаква в най-скоро време да бъде потвърдена визитата му в Украйна и срещата с българската общност там.

Защитата на правата и интересите на българските граждани в чужбина е един от основните приоритети, по които Дипломатическата служба работи активно, заяви дипломат номер едно при отчета за първите 100 дни като ръководител на външното ни ведомство. – Успешно бе решен случаят с шестимата български граждани – екипаж и служители, чийто хеликоптер аварийно кацна в южната част на Судан. Те бяха задържани от групировка „Суданско народно-освободително движение – Север”. Хеликоптерът участваше в операция на Световната продоволствена програма на ООН в Судан. В резултат от предприетите действия от страна на МВнР бе извършена организация и нашите сънародници бяха изведени от страната. Трябва да е ясно, че отделяме голямо внимание на този приоритет и ще продължим още по-активно работата по защита на интересите, правата и живота на нашите сънародници в чужбина.

Приоритет за правителството остава отпадането на визите за българите, пътуващи до САЩ и Канада. Бе изразена надежда, че ЕК ще защити нашия интерес.

Няма данни до момента за българи, които се бият на страната на „Ислямска държава”, бе категоричен министър Митов, но подчерта, че продължава да се работи по специалното законодателство за криминализиране нa подобно участие, както и по мерки за ограничаване на движението на т.нар чуждестранни бойци.

Разглеждаме развитието на евроатлантическото партньорство като гаранция за мира и глобалната сигурност и като съществен елемент в интегралната концепция за външнополитическата дейност на страната. Член пети от Северноатлантическия договор е основен гарант за нашата национална сигурност. НАТО означава сигурност, НАТО означава стабилност. Само тогава страната ни ще бъде сигурна по отношение на заплахите, които в последно време стават прекалено много. Има фактори, които се опитват да ни отдалечат от този избор, да ни кажат „има и други алтернативи”, не, няма. „Ислямска държава” не е алтернатива на Европейския съюз и НАТО. Ние не знаем на какви ценности точно се изгражда Евразийският съюз. Няма държава в рамките на Европейския съюз и НАТО, която да не иска да сътрудничи с Русия, с която можем да споделяме еднакви ценности, еднакви правила, но в последно време това желание беше едностранно прекъснато.

Що се отнася до двустранните отношения с Русия, дипломат номер едно заяви:

България ще работи за поддържане на политически, икономически и културни отношения с Руската федерация при пълно съблюдаване на общата позиция на ЕС и наложените целеви ограничения. Българско-руските отношения трябва да бъдат запазвани и развивани. Обстановката е усложнена и ако примирието в Украйна се спазва, се надяваме да се стигне до разведряване. България защитава определени стандарти в международните отношения. Не можем да си позволим да стоим настрана от факта, че бе анексирана незаконно територия на съседна държава и че умишлено е дестабилизирана Украйна.

Възстановяването на германските държавни гаранции за инвестиции в България бе отчетено от министър Даниел Митов като един от най-големите успехи за първите му 100 дни на поста. То бе постигнато по време на скорошното му посещение в Германия.

Тези гаранции бяха спрени преди десет години. Възстановяването им означава, че се е върнало доверието в бизнес климата в България. Това означава, че в страната ни могат да се правят инвестиции. Възстановяването на германското доверие неминуемо ще повлияе и на бизнеса от други държави в ЕС да инвестират у нас, каза ръководителят на външното ни ведомство. Освен това, София подкрепя европейската интеграция на държавите от Западните Балкани при ясна защита на правата и законните интереси на българските общности там, каза още министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54