Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 години, 200 служители, 100 процента растеж: една българска ИТ компания настъпва на международния пазар

БНР Новини
Снимка: Scale Focus

Възможно ли е трима български мениджъри да основат в България ИТ компания, която само след три години вече да прави смели крачки на международния пазар? Факт е, че за 2014 г. Scale Focus регистрира близо 100 процента растеж по оборот, като за предходните две години (2012-13) този ръст е почти 180 процента. Фирмата има офиси не само в София и Пловдив, но и в Лондон, а скоро планира откриване на представителство и в Германия. През изминалите дванадесет месеца оборотът им в България и чужбина е около 9 млн. лева. Компанията се състои от близо 200 служители, а стремежът е техният брой да достигне над 500. За изпълнителния директор Пламен Цеков обаче не само цифрите са от значение: „Важно е какво казват клиентите за теб, каква следa оставяш след себе си и как компанията се вмества като един добър гражданин в пространството в България.”





Нека се върнем към основаването. За началото на компанията пред Радио България Пламен Цеков разказва:

Началото започна с желанието на няколко души да създадем една по-различна, по-успешна и по-истинска компания в сферата на софтуерните услуги и разработки. Започнахме с хъс, бяхме последвани от много силни и ерудирани специалисти, с които сме работили и преди. Като цяло получихме добър и ценен опит в това как се създава компания от нулата и как се работи на висока скорост
.

Какви продукти разработва Вашата компания? С какви партньори работите в България и чужбина?

Нашата компания е специализирана в разработката на специфични софтуерни продукти и решения. Това е един много труден бизнес, тъй като във всеки един момент трябва да доказваме, че разбираме какво искат нашите клиенти и да предлагаме най-добрите софтуерни решения. Няма повторяемост на проектите, всяко решение е строго индивидуално, подобно на костюм по поръчка. Оперираме в повече от 14 държави, работим за клиенти в САЩ, Канада, Германия, Великобритания, Белгия, Холандия, Франция, Швейцария, както и в Беларус и Близкия Изток. Някои от най-ценните ни и интересни клиенти са в България, на българския пазар. Специализирани сме в няколко области – финансови услуги, телекоми, застрахователния сектор, също така напоследък имаме много интересни проекти в логистичната и ритейл индустрията.

Къде се крие ключът към успеха на компанията?

Той не е един, даже бих казал, че още не сме го намерили. За нас клиентът е много важен. В проектите на първо място поставяме техните цели. Scale Focus се отличава от останалите не само с много добрите технически познания на нашите специалисти, но и с факта, че те разбират спецификите на бизнеса на клиента и решенията им водят до неговото подобряване. Не по-малко важни са хората, с които работиш, мотивираността и целеустремеността на екипа, защото всяка една компания се състои от хора. И това е другият важен фактор.

В България има най-добрите компютърни специалисти или голяма липса на добре подготвени кадри – кое е вярното твърдение?

Не бих казал, че и двете са верни. Не би трябвало да твърдим, че произвеждаме най-добрите компютърни специалисти, защото това означава да се самозалъгваме. Твърдението, че има липса на добре подготвени кадри също не е вярно. Има много добре подготвени кадри, въпросът е как една компания успява да ги привлече, да ги мотивира, да продължи да ги развива. Факт е, че в момента ИТ индустрията изпитва недостиг, но има най-различни начини да се разреши този проблем. Работим близко с университетите, така че да се намали дупката между бизнеса и висшето образование – това е начинът нещата да се развиват в средносрочен и дългосрочен план. А краткосрочно – трябва да се замислим как може да привлечем такива специалисти отвън, да се възползваме от момента и да покажем на чужденците, че България е една добра и прекрасна страна за живеене.

Какви са условията за развитие на бизнес в сферата на високите технологии в България?

По принцип са добри – пример за това е нашата компания. Напоследък има много засилен интерес от други международни компании да отварят клонове в България и това също не е случайно. Държавата може да подпомогне още по-бурното развитие на този бизнес, защото той може да е много еластичен, а при правилно подпомагане може да се очаква много висок растеж, какъвто не се постигна в класически индустрии като туристическата или земеделието. Трябва да се обърне внимание на закона за инвестициите – да се привличат външни инвеститори, но също така да се поощряват и българските инвеститори. Тоест големият въпрос на българската икономика е как да превърнем нашите компании в инвеститори, а не само ние да търсим чужди. Според мен това е правилната насока на българските компании – да излязат максимално бързо от пределите на България и да популяризират името на страната навън. Тогава много по-лесно и външни инвеститори ще стъпят на нашия пазар и няма да имат опасения, защото в момента много от тях се страхуват от микроклимата в самата държава.

Вашата компания е носител на много международни награди. Какво означават за Вас?

Миналата година бяхме отличени от „ТОП ИКТ Работодател”, спечелихме няколко отличия от Forbes България за развитие на бизнеса, клиентска политика и развитие на човешките ресурси. Най-ценен за нас е сребърният медал за най-бързо развиваща се компания, който получихме миналата година от Международните бизнес награди Stevie. Това е признание, което силно мотивира нашия екип да се доказва. В момента, заедно с още една компания от България, сме на финалния кръг на Европейските бизнес награди.

Какви са Вашите мечти, свързани с развитието на компанията?

Mечтаем да покажем, че в България може да се прави стабилен и успешен бизнес, който да играе успешно на международната сцена. У нас пространството е по-малко, липсват широките западни мащаби. От България се тръгва трудно, но това би трябва да ни направи много по-силни, ако успеем на по-големите и по-широки полета. Мечтаем да превърнем Scale Focus в известна международна компания, тръгнала от България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слабо понижение на температурите в понеделник

В понеделник ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, следобед и над планинските райони. На отделни места там ще превали. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат..

публикувано на 04.08.24 в 18:30

Деца нарисуваха 70-метрово влакче върху асфалт за празника на Вършец

Седемдесет деца направиха 70-метрова рисунка върху асфалт във Вършец по случай Празника на курорта, минералната вода и Балкана, който се отбелязва през юли и август в града с различни прояви. Малките художници нарисуваха влак със 70 вагончета,..

публикувано на 04.08.24 в 17:05

Повечето безработни нямат професионална квалификация

Повечето безработни хора у нас не притежават професионална квалификация и специалност, съобщава Агенцията по заетостта. Само за една година броят на хората без специални умения е нараснал с 8% и възлиза на близо 87 хиляди. Данните показват още, че..

публикувано на 04.08.24 в 13:07