Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София с рекордно висок бюджет за 2015 година

БНР Новини
Снимка: БУЛФОТО

Рекорден бюджет от над 750 млн. евро за тази година се прие за българската столица в средата на месеца. За сравнение ще споменем, че вторият град в страната Пловдив изглежда направо като бедняк със своите повече от скромни 135 млн. евро.

Много българи, най-вече идващи от провинцията, обичат да казват, че София не е България и обратното, подчертавайки по този начин разликите между столицата и останалите населени места в страната. В това има доза завист, но и, разбира се, немалко истина. Столицата е центърът на политическия, административния, икономическия, културния, научния, спортния живот на страната. Тази свръхконцентрация и централизация имат и своите финансови измерения. В наброяващия около 1.5 млн. жители главен град на страната се произвеждат около 30 на сто от БВП страната, а това означава повече приходи за общината от данъци и такси.

С 15 млн. евро по-голям в сравнение с миналата година е и без това огромният бюджет на българската столица, който дори надхвърля целия бюджет за отбрана на страната. За сравнение ще споменем казаното от харизматичния кмет на града Йорданка Фандъкова по този повод, която напомня, че само преди десет години инвестициите на общината са били 30 млн. евро, а сега са 380 млн., т.е. 13 пъти повече. И това се чувства и вижда и от жителите на града, и от гостите от страната и от чужбина.

София никога не е била особено забележителен град от гледна точка на славна история, на впечатляваща архитектура и на заслужаващи вниманието туристически атракции. Този не много привлекатален имидж в последните години се променя пред очите на хората и градът все повече добива модерен облик.

Новият бюджет на града има за цел да продължи тази линия на модернизация и на мерки за улесняване на живота на пребиваващите в него хора, въпреки обвиненията на политическата опозиция в Софийския общински съвет, че фокусът пада върху централната част на града за сметка на периферията и крайните квартали.

Тази година е година на общински избори в България, т.е. и в София ще трябва да се избират нови общински съветници и нов кмет. Досега управлявалата от 2009 г. града Йорданка Фандъкова още не е решила дали ще се кандидатира отново за един от най-важните постове в страната, въпреки че малцина са софиянците, които не признават, че тя си върши добре работата. Тази неизвестност не пречи на плановете на кмета за тази година, предвидени в новия бюджет. Приоритетните сектори са транспорт, екология, образование, градска инфраструктура. Вече тръгнаха 27 нови автобуса от общо 80, които ще заменят старите транспортни средства на градския транспорт. В края на януари беше подписан и още един договор за още 110 автобуса със заем от Европейската инвестиционна банка, голяма част от тролеите са вече обновени, трамваите не правят изключение. Започва строителството на трета линия на метрото, удължават се съществуващите вече две. Уличното осветление ще бъде реновирано по последна дума на техниката, ще отворят врати още десетина детски градини, най-после ще заработи заводът за преработка на боклука, ще се ремонтират големи софийски булеварди. И всичко това без да се вдигат данъците и таксите, което може и да е свързано с изборите, но само увеличава доверието на жителите на града в сегашната щедра управа на българската столица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54
Депутатите Тошко Йорданов (вляво), ИТН и Цончо Ганев, „Възраждане“

"Възраждане“ и ИТН отново искат референдум за запазване на българския лев

"Възраждане“ и "Има такъв народ“ (ИТН) внасят в деловодството на парламента искане Народното събрание да свика референдум за запазване на българския лев, съобщи депутатът Цончо Ганев от "Възраждане". "Това е инициатива, която предишният парламент..

публикувано на 10.07.24 в 12:28

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса,..

публикувано на 10.07.24 в 08:20